INGEMAAKTE GROENE OLIJVEN.
- Marokkaans, Bijgerecht
- 10-20 min.
De olijven hoeven niet per se groen te zijn, er kunnen op deze manier zwarte, witte, gele en donkerbruine olijven worden ingemaakt.
Ingrediënten
5 kg rauwe olijven.1500 g zout - geen jodiumhoudend zout.
5 citroenen - met schil in kleine stukjes gesneden.
citroensap.
rode pepertjes - zeer fijn gesnipperd.
hete of milde rode peper.
Benodigdheden
Een grote pot, een houten kuip of een pot van aardewerk.Voorbereiding
Het recept is geschikt voor rauwe olijven die zo van de boom komen.
Bereidingswijze
Snijd elke olijf 2 tot 3 keer in met een mes. Snij niet door de olijf. Het is niet nodig om de pit te verwijderen. Leg de olijven in een grote pot, een houten kuip of een pot van aardewerk. Strooi het zout over de olijven, voeg de stukjes citroen toe en meng alles goed. Leg een zwaar gewicht op de olijven en zet ze gedurende 1 week op een koele plaats. Als na deze week al het zout verdwenen is, strooi dan nog wat zout bij de olijven. Het inmaken van de olijven duurt 3 a' 4 weken. Op het moment dat de olijven niet meer bitter zijn kunnen ze worden gebruikt. Laat de olijven in de zoutoplossing staan, ook tijdens het gebruik.
Serveertip
Olijven kunnen worden geserveerd besprenkeld met citroensap en zeer fijn gesnipperde rode pepertjes.
Ook kunnen ze voor gebruik worden gemarineerd in citroensap.bron : De Marokkaanse keuken.