Kip met appels en gember uit de wok

  • Chinees, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 04-07-2003

Dit gerecht is een eenvoudige afgeleide van een gerecht uit de Keizerlijke (Peking) keuken van China. Bekend is dat de laatste keizer van het hemelse rijk er bijzonder op gesteld was

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 500 gram borstfilets van (EKO)kip, in blokjes (ca. 1 cm.) gesneden

  • zout

  • witte peper uit de molen

  • 1/2 theel. Chinees vijfkruidenpoeder

  • 1 eetl. maizena

  • 2 1/2 eetl. (zonnebloem- of arachide)olie

  • 2 friszure appels (Granny Smith), vruchtvlees in blokjes (ca. 3/4 cm)gesneden

  • 1 1/2 theel. limoen- of citroensap

  • 1 kleine rode Spaanse peper, vruchtvlees in uiterst smalle reepjes (draadjes) gesneden

  • 2 dl gevogeltefond of geconcentreerde kippenbouillon, uit potje

  • 2 eetl. Chinese rijstwijn of droge sherry

  • 2 eetl. gembersiroop, uit potje

  • 1 eetl. lichte Chinese sojasaus

  • 8 geconfijte gemberbolletjes, in uiterst smalle reepjes, 'draadjes', gesneden

  • 1 eetl. fijngesneden verse korianderblaadjes
  • Boodschappen bestellen
    Benodigdheden
    wok, plastic zak

    Bereidingswijze

    Schep in een plastic zak zout, peper, vijfkruidenpoeder en maizena luchtig door elkaar. Leg het kippenvlees in de zak en schud alles zolang tot het kippenvlees aan alle kanten is omgeven met een gekruid maizenalaagje. Besprenkel de appelblokjes met limoen- of citroensap. Schep de blokjes enkele malen door elkaar.

    Verhit een wok en laat de olie er even in rond walsen. Bak het kippenvlees er onder voortdurend omscheppen 3 - 4 minuten in tot de blokjes een licht goudbruine kleur hebben gekregen. Schuif het kippenvlees naar een zijde van de wok. Bak de appelblokjes niet langer dan 2 minuten, onder voortdurend omscheppen, in de resterende olie. Schuif de appelblokjes eveneens naar een zijde van de wok.

    Schep draadjes Spaanse peper door de resterende olie. Voeg daarna 1 deciliter kokend water, fond of geconcentreerde bouillon, rijstwijn of sherry, gembersiroop en sojasaus toe. Roer alles krachtig door. Laat alles 2 - 3 minuten zachtjes koken. Schuif daarna het kippenvlees en de appelblokjes door de saus. Houd alles 2 - 3 minuten tegen de kook aan. Schep de helft van de gember'draadjes' door het gerecht.

    Serveertip

    Doe het gerecht over in een voorverwarmde schaal. Strooi de rest van de gember'draadjes' en de koriander er over. Geef er droog gekookte rijst apart bij. TIP:Vervang de appels geheel of gedeeltelijk door komkommer. Boen de komkommer schoon. Schil hem niet. Snijd het vruchtvlees nadat het zaad is weggenomen in blokjes van 3/4 cm.

    Laatste reacties

    tropenkolder avatar
    tropenkolder 05-07-2003

    Ik las dit gerecht in de krant en heb dit vandaag bereid; toen zag ik dat dit al op 'Smulweb" stond en daarom heb ik het maar favoriet gezet - Echt heel lekker; ook vanwege de appel en toevalling had ik net een potje geconfijte gember van iemand gekregen.

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten