Tajine met lamsbout en bonen
- Marokkaans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Personen: 4-6
Keuken: Marokkaans; tajine of braadpan
Bereidingstijd: ? 1.45 uur
Tajine . Het is een stoofgerecht eenpansgerecht van/met vis, vlees of kip met groenten. Het heet zo, omdat de aardewerken schaal, waarin het wordt bereid, ook zo wordt genoemd. Bijgerechten voor tajine zijn verschillende salades en Marokkaans brood (plat en rond).
Ingrediënten
1 kg lamsbout zonder bot, 1 tn knoflook, 2 tl geelwortel, 1/4 tl gemalen komijn, 1 tl gemberpoeder, 2 tl paprikapoeder, 2-3 el olijfolie, 500 gr tomaten, 750 gr sperziebonen, 2 ingelegde citroenen, 50 gr groene olijven, 1 bosje verse koriander, zout en versgemalen peperBenodigdheden

Kan ook in een braadpan of ovenvaste schaal
Voorbereiding
Was de bonen en halveer ze. Ontvel de tomaten, halveer ze en verwijder zaad en zaadlijsten. Snij in stukjes. Snij het teentje knoflook fijn. Hak het blad van de koriander fijn. Snij de citroenen in reepjes, hou apart.
Snij de lamsbout in stukken.
Bereidingswijze
Verhit de olie in de tajine of braadpan. Bak de stukken lamsvlees rondom bruin.
Meng de knoflook, de geelwortel, de komijn, het gember- en paprikapoeder. Strooi de helft van dit mengsel over het vlees. Schep er de tomaten op en strooi daarover de rest van het kruidenmengsel. Sluit de tajine en laat het gerecht ? 20 minuten stoven.
Schenk er 5 dl water bij, voeg de bonen toe en maak op smaak met wat zout, sluit de tajine weer en laat het gerecht ? 1 uur stoven tot het vlees gaar is. Voeg zo nodig tussentijds wat water toe.
Voeg 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de citroen en olijven toe. Breng het gerecht verder op smaak met zout en peper en laat de saus iets indampen.
Serveertip
Serveer het gerecht in de tajine of - als een braadpan is gebruikt - doe alles over in een grote schaal en garneer met de fijngehakte koriander.