Sushi (30 stuks)

  • Japans,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 02-07-2003
  • Sushi (30 stuks)

    Sushi (30 stuks)

    Sushi (30 stuks)


Presentatie is in Japan minstens zo belangrijk als inhoud. De sushi-hapjes zijn dan ook altijd mooi om te zien. Er zijn twee hoofdsoorten. De meeste Nederlanders kennen wel al de maki-mono - grappige ronde plakjes rijst, met verschillend gekleurde ingredienten in het midden en een zeewierblad eromheen. Daarnaast zijn er de nigiri-sushi - rijstbolletjes belegd met een stuk zeebanket of omelet. En sushi die wel wat weg hebben van petit-fourtjes, bestaand uit rijst in een zwart velletje, belegd met viseitjes of kleinere schelpdieren.

Deel dit recept

Ingrediënten
200 gram rondkorrelrijst (geen snelkookrijst)
? dl rijstazijn
1 eetlepel kristalsuiker
zout en peper
1 kleine komkommer
3 eieren
4-6 blaadjes nori
wasabi (Japanse Mierikswortelpoeder of pasta)
200 - 250 gram zeer verse gerookte zalm of tonijn, in dunne plakjes of grote gekookte garnalen, ingesneden
Japanse sojasaus (Kikkoman)
Beni-shoga (ingelegde rode gember)
Bamboematje
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing beetgaar en laat dit na het koken nog circa 10 minuten afgedekt staan. Meng rijstazijn, suiker en ? theelepel zout. Laat de rijst iets afkoelen en roer het azijnmengsel erdoor. Laat de rijst verder afkoelen. De rijst laat zich het makkelijkst verwerken op kamertemperatuur.
Vulling van de sushirolletjes (maki-sushi): snij de komkommer in lange repen van ? x ? cm. Klop de eieren los met zout en peper en bak een dikke omelet. Laat de omelet afkoelen en snij deze in repen. Rooster de noribladjes heel licht boven de gasvlam.

Maak de 4 a 6 maki-sushirolletjes op de volgende manier:
Bevochtig de makisu (bamboematje) iets en leg er een noriblaadje op. Strijk er een dun laagje rijst op.
Leg op het midden van de rijst een reepje komkommer en een reepje omelet.
Roer het wasabipoeder met een beetje water smeuig en strijk de pasta op de komkommer en de omelet.
Pak het bamboematje aan een kant op en rol de nori met de rijst om de komkommer en de omelet.
Druk het geheel goed aan.
Snij de zijkanten van de sushi mooi bij en snij de sushi in 5 of 6 stukken. Vul op dezelfde manier de andere noriblaadjes.

Van de overige rijst en vis maakt u nigri-sushi op de volgende manier:
Bevochtig beide handen met wat azijnwater, neem rijst in een handpalm en vorm met behulp van de vingers van de andere hand een ovaal van circa 5 x 2 cm
Strijk wat wasabi op de rijst.
Leg hierover een plakje vis of een garnaal. Maak op dezelfde manier de andere sushis.

Serveertip

Serveer de sushi met sojasaus, ingelegde gember en extra wasabi.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

fstastra avatar
fstastra 17-01-2015

Ziet er heerlijk uit, ik wil het graag een keer proberen. Helaas staan er enkele vraagtekens in het recept, hoeveel rijstazijn moet je gebruiken en hoeveel theelepels zout? Hoe groot moet de komkommer zijn?

Harrie_Buis avatar
Harrie_Buis 16-01-2015

Ik ben zo vrij geweest om een foto toe te voegen van een Sushi schotel zoals ik die kreeg in een Sushi bar in Shibu Onsen ( Japan).

wilma1106 avatar
wilma1106 14-03-2014

Wat ziet dat er prachtig uit.

Cecileg avatar
Cecileg 24-05-2013

Dat ziet er heerlijk uit, ik denk dat ik me er eens aan ga wagen! Lieve groet Cecile

icequeen1155 avatar
icequeen1155 02-09-2003

ziet er zeer smakelijk ui ook is het lekker want ik heb het gemaaakt

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten