Mokkataart

  • Nederlands, Banket
  • 30-60 min.

Deze mokkataart is volgens het recept dat mijn vader gebruikte voor mijn verjaardagen als kind. Ik heb die traditie overgenomen en mijn oudste zoon inmiddels ook.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
De taartbodem:
4 eieren, 150 g witte basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 125 g zelfrijzend bakmeel, 35 g maizena.

De mokkacreme:
1/2 l melk, 30 g custard, 100 g witte basterdsuiker, 250 g roomboter, 100 g witte basterdsuiker, sterk koffie-extract of poederkoffie naar smaak.

De taart:
taartbodem, mokkacreme, licht geroosterde amandelsnippers of nougatine, garnering.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven en springvorm;
Mixer en beslagkom;
Spuitzak met grove spuitmonden.

Bereidingswijze

De bodem:
Smeer een springvorm in met boter en zet de oven aan op ? 180 graden.
Breek de eieren in een beslagkom en voeg daar de basterd- en vanillesuiker aan toe. Klop het mengsel minstens 5 minuten totdat het licht van kleur en schuimend is. Klop er aan het einde nog twee eetlepels heet water door. Zeef op dit mengsel het zelfrijzend bakmeel en de maizena. Schep dit voorzichtig door de schuimige eiermassa. Doe het beslag in de springvorm en bak de bodem in het midden van de oven in 30 - 45 minuten lichtbruin en gaar. Temperatuur van de oven: 175 graden. Laat de bodem goed afkoelen.

De mokkacreme:
Meng het custardpoeder en 100 suiker met iets van de melk tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook en bind de melk met het papje. Laat de vla even doorkoken en laat de vla onder geregeld roeren afkoelen tot kamertemperatuur. Mix de boter met 100 gram basterdsuiker tot hij zacht is en licht van kleur. Mix nu lepel voor lepel de vla door de botercreme en voeg tot slot het koffie-extract toe.

De taart:
Snijd de taartbodem een of twee keer overdwars door. Strijk een deel van de creme op de lagen gebak en leg deze op elkaar. De taartbodem is vrij slap. Het is dan ook gemakkelijk om er een ronde schijf karton onder te hebben voor het afwerken. Bestrijk de bovenkant en de zijkant met creme en plak de amandelsnippers tegen de zijkant. Doe de rest van de creme in een spuitzak met een gekarteld of glad mondstuk en spuit de bovenkant van de taart op. Daarbij teken ik vooraf met een mes twaalf punten af. Garneer de taart met enkele chocolaatjes, mokkaboontjes of zilverkleurige garneerpilletjes.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

kjmbrand avatar
kjmbrand

Doorsturen

Home Recepten