Terrine met lamsvlees 'marchesi'

  • Nederlands, Voorgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 12-06-2003

Het gerecht van vandaag is opgedragen aan Gualtiero Marchesi, een Italiaanse keukenmeester die erin is geslaagd om de Italiaanse en de Franse keuken te laten samengaan. Het idee voor de terrine met lamsvlees in geklaarde boter is van Marchesi die een dergelijk gerecht met verse kippenlevers op zijn naam heeft staan.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
De terrine wordt gevuld met lamsvlees dat in geklaarde boter is gaar gemaakt. Tuinkruiden geven er een opvallende smaak aan. Het idee voor het gerecht komt uit de keuken van de beroemde Italiaanse keukenmeester Gualtiero Marchesi die in de jaren '80 van de vorige eeuw een dergelijke terrine met kippenlevers heeft gecreeerd.

De terrine kan aan tafel in plakken worden gesneden. Een dergelijke terrine past ook goed op een buffet met koude en/of warme gerechten. Ook bij een brunch kan de terrine worden opgediend. Het voordeel van de terrine is dat ze geruime tijd van te voren kan worden samengesteld.**********************************************************************
Voorgerecht voor ca. 8 personen:

1 kg magere lamslappen, bij voorkeur van de achterbout; 500 gram boter, licht gezouten; witte peper uit de molen; 3 takjes verse tijm; 3 takjes verse rozemarijn; 1 klein laurierblad; 6 knoflookteentjes, ongepeld; 2 eetl. fijngehakte (blad)peterselie; 2 eetl. fijngesneden bieslook; 2 theel. verse tijmblaadjes; 1 theel. verse kervelblaadjes. Eventueel enkele takjes verse kervel voor de garnering op de borden.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
terrine*keukenpapier*mes*pannetje met dikke bodem*schuimspaan*fijne zeef*kommetje*lepel*borden*

Voorbereiding

Gebruik voor het gerecht een terrine (met deksel) waarvan de inhoud tenminste 2,5 liter bedraagt. Maak het vlees droog met keukenpapier. Snijd het vlees in blokjes van ca. 1,5 cm. Bestrooi ze met wat peper.

Bereidingswijze

Laat de boter in een pannetje met dikke bodem smelten. Houd de boter, die niet mag gaan kleuren, tegen het kookpunt aan. Schep er heel voorzichtig de schuimlaag met een schuimspaan af. Neem het pannetje van de warmtebron en laat het 15 minuten rusten. Hierdoor kunnen de zwevende zuivelresten (vnl. eiwitten) naar de bodem van de pan zakken. Schenk vervolgens het heldere botervet in een andere pan. Voeg het vlees toe en schik takjes tuinkruiden, laurierblad en knoflookteentjes tussen het vlees. Leg het deksel op de pan en houd alles gedurende 2 uur tegen de kook aan. Stort daarna de gehele inhoud van de pan op een zeer fijne zeef. Verwijder tuinkruiden, laurierblad en knoflookteentjes. Schep in een kommetje peterselie, bieslook, tijm en kervel luchtig door elkaar. Leg het vlees in lagen in de terrine. Strooi over elke laag een deel van de tuinkruiden en schep er een lepeltje gezeefd botervet over. Druk alles met de bolle kant van een lepel vrij stevig op elkaar. Schenk hierna zoveel van het gezeefde botervet in de terrine tot het vlees royaal onder ligt. Plaats de terrine met het deksel er op tenminste 3 uur in de koelkast.


Serveertip

Presentatie: Dien het gerecht in de terrine op. Snijd het aan tafel in het gewenste aantal plakken. Verdeel ze over de borden. Leg er eventueel, als garnering takjes verse kervel bij. Geef er sneetjes licht geroosterd witbrood bij.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten