Ajo blanco - witte gazpacho

  • Spaans, Soep
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 10-06-2003

Deze oude en klassieke Spaanse koude amandelsoep komt uit Málaga. Sam & Sam Clark van het restaurant en boek Moro namen het recept mee op een van hun reizen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
175 g gepelde amandelen
500-750 ml ijswater
2 sneetjes witbrood, in melk of water geweekt
3 teentjes knoflook, in vijzel tot pulp gewreven met 1 tl zeezout
3 el olijfolie
3 el sherryazijn
zeezout en flink wat peper
200 g witte druiven, liefst muskaatdruiven
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Maal de amandelen in een keukenmachine zo fijn mogelijk, tot ze tegen de wand blijven kleven. Zet de machine uit en schud de pulp los. Doe er dan 5 el ijswater bij en zet de machine weer aan, tot de amandelen een vloeiende pasta vormen. Knijp het brood uit en doe dat samen met de knoflook bi de amandelpasta. Meng alles glad. Doe de olijfolie erbij en scheutje voor scheutje de rest van het ijswater. Meng tot je een gladde vloeistof hebt met de dikte van schenkroom. Giet alles over in een schaal en breng op smaak met sherryazijn en zout. Probeer het juiste evenwicht te vinden tussen de smaak van amandelen, knoflook en sherryazijn. Zet de soep minstens een uur koud. Proef nog eens vlak voordat je het opdient en breng het zo nodig verder op smaak.

Bron

"Moro"

Serveertip

Ajo blanco wordt gewoonlijk geserveerd met druiven, soms met rozijnen, appel en meloen. Verrukkelijk op een prachtige zomerdag.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

carimar avatar
carimar 12-08-2003

Leuk Yvon dit recept zo ongeveer heb ik ook in mijn boekje staan. Neem het mee hoef ik het niet in te voeren. Alles goed daar?Helaas geen tijd voor smul kom af en toe even kijken tis hier bijna niet meer uit te houden en verlang naar regen en afkoeling.Werken onder deze omstandigheden is bijna onmenselijk en heb geen dag vrij momenteel.Wat een vak!!De bosbranden in de omgeving make het er ook niet prettiger op. Saludos Marjon

redqueen avatar
redqueen 05-08-2003

Ga ik binnenkort uitproberen, lijkt me erg lekker. Dank voor het plaatsen.<br> Groet, Babs

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten