1. Home
  2. Recepten
  3. Spaanse keuken
  4. Gazpacho
  5. Ajo blanco - witte gazpacho

Ajo blanco - witte gazpacho

Door: matisse

  • Spaans, Soep
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 10-06-2003

Ingrediënten 4 personen


175 g gepelde amandelen
500-750 ml ijswater
2 sneetjes witbrood, in melk of water geweekt
3 teentjes knoflook, in vijzel tot pulp gewreven met 1 tl zeezout
3 el olijfolie
3 el sherryazijn
zeezout en flink wat peper
200 g witte druiven, liefst muskaatdruiven



Deze oude en klassieke Spaanse koude amandelsoep komt uit Málaga. Sam & Sam Clark van het restaurant en boek Moro namen het recept mee op een van hun reizen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maal de amandelen in een keukenmachine zo fijn mogelijk, tot ze tegen de wand blijven kleven. Zet de machine uit en schud de pulp los. Doe er dan 5 el ijswater bij en zet de machine weer aan, tot de amandelen een vloeiende pasta vormen. Knijp het brood uit en doe dat samen met de knoflook bi de amandelpasta. Meng alles glad. Doe de olijfolie erbij en scheutje voor scheutje de rest van het ijswater. Meng tot je een gladde vloeistof hebt met de dikte van schenkroom. Giet alles over in een schaal en breng op smaak met sherryazijn en zout. Probeer het juiste evenwicht te vinden tussen de smaak van amandelen, knoflook en sherryazijn. Zet de soep minstens een uur koud. Proef nog eens vlak voordat je het opdient en breng het zo nodig verder op smaak.

Serveertip

Ajo blanco wordt gewoonlijk geserveerd met druiven, soms met rozijnen, appel en meloen. Verrukkelijk op een prachtige zomerdag.

Bron

"Moro"



Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van matisse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top