Gemarineerde kippers

  • Engels, Hoofdgerecht
  • > 120 min.

Een Engels gerecht dat tot circa 1 week van tevoren klaargemaakt kan worden.

Deel dit recept

Ingrediënten
  • 6 kippers, gefileerd
  • 2 afgestreken theel. korianderzaad
  • 2 afgestreken theel. zwarte
    peperkorrels
  • 6 sjalotjes, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 laurierblaadjes, in 3 - 4
    stukken geknipt
  • 1 citroen in dunne plakken en die weer gehalveerd
  • sap van 2 citroenen

  • 2 afgestreken theel. zachte, bruine suiker
  • 2 volle theel. grove mosterd
  • 150 ml. olijfolie


    Voor het bijgerecht:

  • 750 gr. nieuwe aardappels met schil
  • wat verse, liefst platte
    peterselie
  • grof zeezout
  • Boodschappen bestellen

    Voorbereiding

    Om de beste geur en smaak te krijgen moeten het koriander zaad en de peperkorrels eerst in
    een kleine, droge koekenpan, boven medium warmte, in 2 a 3 minuten worden geroosterd.

    Beweeg de pan steeds heen en weer.
    Stamp de kruiden daarna, maar niet te fijn.
    Leg de
    kipperfilets met het vel naar boven op een plat werkvlak en trek, met behulp van een scherp
    mes, het vel eraf te beginnen bij de staart.
    Als het vel ergens vast blijft zitten duw
    dan het mes tussen vlees en vel en snijd het weer een stukje verder los.
    Snij het visvlees
    inde lengte in 4 repen en die weer in stukken van ongeveer 4 centimeter.
    Schik de stukken
    netjes in een ondiepe schaal, indien nodig in 2 lagen, en bestrooi elk stukje met het peper-
    koriandermengsel.
    Verdeel er de sjalottenringen, het laurierblad en de citroenplakjes
    over en druk zo nu en dan een stukje tussen de vis.

    Bereidingswijze

    Meng in een kommetje het citroensap, de suiker, mosterd en olie met elkaar tot een gladde
    saus en schenk het mengsel over de kippers.
    Dek de vis af met plasticfolie en zet er iets
    zwaars op, om de kippers onder druk te houden.
    Zet de kippers in de koelkast en laat het
    minimaal 24 uur tot een week marineren.
    Wil je het gerecht gaan eten, haal het dan
    minstens een uur van tevoren uit de koelkast.
    Boen de aardappeltjes goed schoon en stoom
    ze, bestrooid met grof zeezout, boven kokend water gaar in circa 20 1a 30 minuten.
    Laat
    ze even uitstomen en hak ze dan grof.
    Verdeel ze over 4 borden, schenk er wat van de kippermarinade over en leg de kippers
    er bovenop.

    Serveertip

    Maak het af door er wat blaadjes (platte) peterselie over te strooien.

  • Je kunt de kippers
    ook direct uit de koelkast serveren.
    Geef er dan grof volkorenbrood met roomboter bij.
    Eet ze!
  • Log in om een reactie te plaatsen

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    vissersvrouw avatar
    vissersvrouw

    Kooktip!

    Maak je koelkast leeg

    Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

    Doorsturen

    Home Recepten