Gemarineerde kippers
- Engels, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Een Engels gerecht dat tot circa 1 week van tevoren klaargemaakt kan worden.
Ingrediënten
peperkorrels
stukken geknipt
2 afgestreken theel. zachte, bruine suiker
Voor het bijgerecht:
peterselie
Voorbereiding
Om de beste geur en smaak te krijgen moeten het koriander zaad en de peperkorrels eerst in
een kleine, droge koekenpan, boven medium warmte, in 2 a 3 minuten worden geroosterd.
Beweeg de pan steeds heen en weer.
Stamp de kruiden daarna, maar niet te fijn.
Leg de
kipperfilets met het vel naar boven op een plat werkvlak en trek, met behulp van een scherp
mes, het vel eraf te beginnen bij de staart.
Als het vel ergens vast blijft zitten duw
dan het mes tussen vlees en vel en snijd het weer een stukje verder los.
Snij het visvlees
inde lengte in 4 repen en die weer in stukken van ongeveer 4 centimeter.
Schik de stukken
netjes in een ondiepe schaal, indien nodig in 2 lagen, en bestrooi elk stukje met het peper-
koriandermengsel.
Verdeel er de sjalottenringen, het laurierblad en de citroenplakjes
over en druk zo nu en dan een stukje tussen de vis.
Bereidingswijze
Meng in een kommetje het citroensap, de suiker, mosterd en olie met elkaar tot een gladde
saus en schenk het mengsel over de kippers.
Dek de vis af met plasticfolie en zet er iets
zwaars op, om de kippers onder druk te houden.
Zet de kippers in de koelkast en laat het
minimaal 24 uur tot een week marineren.
Wil je het gerecht gaan eten, haal het dan
minstens een uur van tevoren uit de koelkast.
Boen de aardappeltjes goed schoon en stoom
ze, bestrooid met grof zeezout, boven kokend water gaar in circa 20 1a 30 minuten.
Laat
ze even uitstomen en hak ze dan grof.
Verdeel ze over 4 borden, schenk er wat van de kippermarinade over en leg de kippers
er bovenop.
Serveertip
Maak het af door er wat blaadjes (platte) peterselie over te strooien.
ook direct uit de koelkast serveren.
Geef er dan grof volkorenbrood met roomboter bij.
Eet ze!