1. Home
  2. Recepten
  3. Tussengerecht
  4. Franse keuken
  5. Sint-jacobsschelpen met witlof in limoensaus

Sint-jacobsschelpen met witlof in limoensaus

  • Frans, Tussengerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 30-05-2003

Ingrediënten 4 personen


10 verse Sint-Jacobsschelpen (in de schelp)1/2 liter visbouillon5 sjalotten (fijngesneden)1/2 dl witte wijn1/2 dl Noilly Prat2.1/2 dl creme fraichepeperzout25 gram boter2 struikjes witlof50 gram ijskoude boter1 limoentje1 theelepel suikerolijfolie



Een 'ton sur ton' gerecht waarin het zuur van de limoen een brug slaat tussen de zoete mosselsoort coquille Saint-Jacques en het hartige witlof. De meeste coquilles komen uit Frankrijk maar er zijn ook Nederlandse vissers die ze aanvoeren; ze zijn het mooist van september tot april. Wie de kans krijgt zou hierbij een witte Cassis uit '80 moeten drinken om aan alle andere fijnzinnige smaken op die manier nog die van amandel toe te voegen.Bron: Kookkunst in Nederland (1987)Recept: Seinpost - Scheveningen

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Open de jacobsschelpen door met een mes de platte schelp los te snijden. Steek daarna met een lepel de witte sluitspier (de zgn. noix de coquille, hierna gemakshalve mossel genoemd) los en gooi de rest weg. Was de mosselen driemaal in koud water, droog ze met een schone keukendoek en zet ze in de koelkast.Zet de visbouillon op met de sjalotten, de witte wijn en de Noilly Prat. Kook het in, totdat er slechts een bodempje over is, voeg de creme fraiche toe, laat het geheel aan de kook komen en zet de saus nu weg.

Bereidingswijze

Snijd het witlof in stukken van 7 cm en bak deze aan in 25 gram boter. Voeg het sap van de limoen, een theelepel suiker en de vissaus toe. Roer er de in klontjes verdeelde ijskoude boter door en breng de saus op smaak met peper en zout en houd ze warm.Snijd de mosselen dwars door, bestrooi ze met wat peper en zout, haal ze door de olijfolie en bak ze snel om en om in een voorverwarmde teflon-pan.

Serveertip

Roer wat rasp van de limoen door de saus en verdeel de saus daarna over vier voorverwarmde borden. Leg de gebakken mosselen er bovenop.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van snopsait


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van snopsait
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top