Indische boontjes
- Indonesisch, Bijgerecht
- 20-30 min.
Authentiek Indonesisch groentegerecht
Ingrediënten 4 personen
350 gram jonge (dunne) sperziebonen2 eetl. (arachide)olie
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
1 1/2 theel sambal oelek
1 theel. goelah djawa of bruine basterdsuiker
1 spriet sereh of stukje citroenschil (ca. 2 cm2)
daun salam of klein laurierblad
2 dl (dikke) kokosmelk
zout
50 - 75 gram dag-verse tauge
1 tomaat, ontveld, vruchtvlees in smalle reepjes gesneden
2 - 3 eetl. seroendeng,
geroosterde kokos met pinda's, rechtstreeks uit de toko en dus niet uit een zakje of potje
Bereidingswijze
Maak de boontjes schoon. Haal ze, indien nodig af en verwijder de uiteinden. Snijd de boontjes in stukjes van ca. 4 cm. Verhit een wok of wadjan en laat de olie er even doorwalsen. Laat de ui 3 minuten, onder voortdurend roeren en omscheppen, zachtjes fruiten. Schep knoflook, sambal oelek en de boontjes er door. Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen nogmaals 3 minuten zachtjes fruiten. Voeg daarna suiker, sereh of citroenschil en daun salam of laurierblad toe. Schenk er 1 deciliter water en de kokosmelk bij. Laat alles aan de kook komen. Schep alles enkele malen om. Temper de warmtebron. Laat alles 8 - 9 minuten zachtjes sudderen. Spoel intussen de tauge enkele malen in ruim koud water. Laat de tauge daarna uitlekken. Schep de tauge 1 minuut voor het opdienen door het gerecht. Breng het gerecht op smaak door er wat zout aan toe te voegen.
Serveertip
Doe alles over in een lage voorverwarmde schaal. Verdeel de tomatenreepjes en seroendeng er over. Lekker als bijgerecht bij bv de rijsttafel.
Of witte rijst met Gekruide tahoe