Ingrediënten voor 10 personen

Voor een forse rollade heb je nodig: 1600 gram kipfilet winterwortel en prei rode ui 250 gram gerookt ham in een plak rode, groen en gele paprika pesto peper, zout, sesamzaadjes (zwarte) en knoflook naar smaak


tijd: > 1 uur
smaak: Pittig
eigen_keuken: Nee
vegetarisch: Nee

Gevulde kiprollade

Een heerlijke rollade van kip, groenten en kruiden.

Hulpmiddelen

Netje om de rollade bij elkaar te houden (slager of poelier) Lege plastic limonadefles, goed schoon!

Voorbereiding

Vraag of de poelier de filets zo plat mogelijk slaat, anders moet je het zelf doen. Leg een stuk plastic op een snijplank en daar weer plastic overheen. Dan met de onderkant van een stevige koekenpan erop slaan, werkt heel goed. Snij de ham, paprika, wortel en prei in zo lang mogelijke dunne reepjes, de ui in zo klein mogelijke snippers. De wortel en prei even 3 minuten blancheren en goed laten uitlekken. Dan de fles. Het lukte aanvankelijk niet om met de gevulde kipfilets een rollade te rollen. Daar is een trucje voor bedacht wat even wat oefening vergt maar dan heel goed gaat. Pak daarom een plastic fles, snij boven en onderkant eraf zodat je een buis krijgt. Die buis snij je in de lengte door zodat je de doorsnede (en dus dikte van de rollade) kunt aanpassen. Het gemakkelijkst is om er zelfs een hele reep tussen uit te snijden, De vorm blijft dan ook keurig openstaan.

Bereidingswijze

Leg de eerste filet dan in de vorm met de uiteinden over de randen. Al naar gelang de lengte van de vorm eventueel een tweede filet ernaast, maar een stukje over de andere filet. Dan de groenten in reepjes erin leggen en weer een kipfilet erop. Hier en daar een beetje pesto toevoegen en de rode ui. Dan de repen ham etc?.etc.. Ruim peper en sesamzaadjes gebruiken voor de smaak en maar een klein beetje zout. Je snapt het! Er ontstaan nu vanzelf een ronde vorm, met laagjes kip, groenten etc?.Bepaal nu de gewenste dikte van de rollade, want dat is ook afhankelijk van de vulling, en schuif als je klaar bent om de vorm even vast te houden een elastiek hierover of laat een huisgenoot de vorm even vasthouden. Zorg dat alles goed strak bij elkaar zit! Bind het netje aan een kant dicht en schuif het netje bij elkaar aan een kant van de vorm. Duw de rollade dan voorzichtig in het netje, dat vanzelf natuurlijk afrolt. Bind nu de ander kant van het netje ook dicht. Klaar! De rollade kan nu gebakken worden, maar ik geef de voorkeur aan de oven. Dat gaat gelijkmatiger en geeft een betere smaak. Ik heb deze rollade met bovenstaande ingredienten in een voorverwarmde oven op 200 graden ruim 1,5 uur laten staan en de rollade af en toe gedraaid en met een beetje olijfolie ingesmeerd.

Serveertips

Geserveerd is de rollade met pittig gekruide gegratineerde puree (dus uit de oven) en daarbij een Griekse salade (tomaat, komkommer, feta, paprika, knoflook, pepertje, kappertjes, en blokjes parmezaanse kaas en hardgekookt ei).

Gevulde kiprollade