Rendang

  • Indonesisch, Bijgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 08-05-2003

een origineel recept van mijn Indische schoonmoeder; lekker zoet-pedis en kruidig! Geschikt als (bij)gerecht bij de Indische rijsttafel.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 kg ribstuk, sucadelappen of rosbief (al naar gelang je van doorregen of mager vlees houdt); vers citroensap; 1 theelepel knoflookpoeder; 2 theelepels laos; 1 theelepel koenir; 2 theelepels djahe; 1 theelepel uienpoeder; 1/2 theelepel zout; 4 theelepels suiker; 2 stukjes sereh van ongeveer 3 cm; 1/2 vleesbouillonblokje; 2 djeruk poeroetblaadjes; 1,5 eetlepel sambal oelek; 1 eetlepel kemirienotenpasta; 2 eetlepels zonnebloemolie; 1 halve liter kokosmelk uit blik en 2 eetlepels gebrande kokos; klein blokje frituurvet.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
gietijzeren wadjan/pan

Voorbereiding

vlees in niet al te kleine blokjes snijden (eerst wassen met koud water). schijfje citroen boven het vlees uitknijpen.
Kokos branden: geraspte kokos bakken zonder olie; daarna fijnmalen. Je kunt dit in grote hoeveelheden ineens doen en dan in een potje bewaren (wel een jaar houdbaar).

Bereidingswijze

De kruiden mogen gewoon uit een potje komen deze keer. Door het lange bakken, wijkt de smaak niet af t.o.v. het gebruik van verse kruiden.
Vlees in de wadjan/pan; olie, kruiden en sambal erbij en even door elkaar roeren. Pan op het vuur: 15 minuten op half groot vuur tot het goed borrelt en het vlees bruin is. Af en toe doorroeren. Blik kokosmelk toevoegen. als alles weer goed borrelt dan de gebrande kokos toevoegen. Als alles opnieuw goed borrelt, dan het vuur wat lager zetten (niet helemaal op klein). Even proeven of er nog wat bij moet.
Op half vuur gaar laten bakken. Als de saus wat dikker wordt, dan op klein zetten. Voorkom dat het aanbrandt, dus regelmatig doorroeren (op het laatst wel elke 5 minuten!). Als de rendang gaar is het kleine blokje frituurvet toevoegen en nog een kwartiertje laten bakken.

Serveertip

Dit gerecht smaakt heerlijk bij de rijsttafel!

Laatste reacties

JcaTeurlincx avatar
JcaTeurlincx 07-08-2021

Mega lekker!! dank je wel.

mobiel_1362838008 avatar
mobiel_1362838008 06-09-2019

Echt een top recept. Heerlijk, dank je wel!

karimari avatar
karimari 12-08-2008

Lijkt me lekker, neem ik graag mee.

lief-bengeltje avatar
lief-bengeltje 19-05-2003

Is heerlijk na lekker lang stoven!

zinzerella avatar
zinzerella 08-05-2003

mjammie mjammie,gr.Louise

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten