Rendang
- Indonesisch, Bijgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op 08-05-2003
een origineel recept van mijn Indische schoonmoeder; lekker zoet-pedis en kruidig! Geschikt als (bij)gerecht bij de Indische rijsttafel.
Ingrediënten 6 personen
1 kg ribstuk, sucadelappen of rosbief (al naar gelang je van doorregen of mager vlees houdt); vers citroensap; 1 theelepel knoflookpoeder; 2 theelepels laos; 1 theelepel koenir; 2 theelepels djahe; 1 theelepel uienpoeder; 1/2 theelepel zout; 4 theelepels suiker; 2 stukjes sereh van ongeveer 3 cm; 1/2 vleesbouillonblokje; 2 djeruk poeroetblaadjes; 1,5 eetlepel sambal oelek; 1 eetlepel kemirienotenpasta; 2 eetlepels zonnebloemolie; 1 halve liter kokosmelk uit blik en 2 eetlepels gebrande kokos; klein blokje frituurvet.Benodigdheden
gietijzeren wadjan/panVoorbereiding
vlees in niet al te kleine blokjes snijden (eerst wassen met koud water). schijfje citroen boven het vlees uitknijpen.
Kokos branden: geraspte kokos bakken zonder olie; daarna fijnmalen. Je kunt dit in grote hoeveelheden ineens doen en dan in een potje bewaren (wel een jaar houdbaar).
Bereidingswijze
De kruiden mogen gewoon uit een potje komen deze keer. Door het lange bakken, wijkt de smaak niet af t.o.v. het gebruik van verse kruiden.
Vlees in de wadjan/pan; olie, kruiden en sambal erbij en even door elkaar roeren. Pan op het vuur: 15 minuten op half groot vuur tot het goed borrelt en het vlees bruin is. Af en toe doorroeren. Blik kokosmelk toevoegen. als alles weer goed borrelt dan de gebrande kokos toevoegen. Als alles opnieuw goed borrelt, dan het vuur wat lager zetten (niet helemaal op klein). Even proeven of er nog wat bij moet.
Op half vuur gaar laten bakken. Als de saus wat dikker wordt, dan op klein zetten. Voorkom dat het aanbrandt, dus regelmatig doorroeren (op het laatst wel elke 5 minuten!). Als de rendang gaar is het kleine blokje frituurvet toevoegen en nog een kwartiertje laten bakken.
Serveertip
Dit gerecht smaakt heerlijk bij de rijsttafel!
Laatste reacties
Mega lekker!! dank je wel.
Echt een top recept. Heerlijk, dank je wel!
Lijkt me lekker, neem ik graag mee.
Is heerlijk na lekker lang stoven!
mjammie mjammie,gr.Louise