Grote garnalen uit de wok

  • Nederlands, Voorgerecht
  • 30-60 min.

Grote garnalen hebben een zoetzilte smaak die ook aan Europese kreeft doet denken. Veel grote garnalen komen uit kwekerijen die zich vooral in Zuid-osst Azie bevinden. Ze worden vrijwel altijd diepgevroren geexporteerd.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
12 grote rauwe(diepgevroren)garnalen*1 dl zonnebloemolie*6 knoflookteentjes, ragfijn gehakt*1 grote Spaanse peper, vruchtvlees in uiterst smalle reepjes gesneden*4 bosuitjes met veel groen, in smalle ringetjes gesneden*(zee)zout*2 limoentjes of 1 grote citroen, in 8-12 partjes gesneden
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 203,39 kcal
Koolhydraten 4,18 g
Eiwitten 7,55 g
Vetten 17,11 g
Benodigdheden
wok*mes*borden*stokbroodmandje

Voorbereiding

Ze kunnen zowel rauw als gekookt zijn. Voor de smaak van de diepgevroren garnalen geldt dat ze heel langzaam, bij voorkeur in de koelkast, moeten worden ontdooid. Wanneer ze min of meer geforceerd ontdooid worden dan blijft er niet alleeen weinig van de toch al tere smaak over, ook zal het garnalenvlees droog en wellicht taai worden.**********
Laat de diepgevroren garnalen bij voorkeur in de koelkast ontdooien. Trek er gerust 12-15 uur voor uit. Spoel de ontdooide garnalen geruime tijd onder stromend koud water. Verwijder de koppen van de garnalen. Duw met de vingers de 'pootjes' van elkaar waarddor het pantser zal breken. Pel de schaal van elke garnaal eraf maar laat het onderste(laatste)segment en het staartje zitten. Maak met de punt van een mes een snede over de gehele lengte van de rug. Haal met de punt van het mes het zwarte darmkanaal omhoog en trek het uit de staart.

Bereidingswijze

Verhit een wok en laat de olie er even door walsen. Voeg knoflook en Spaanse peper toe en laat alles, onder voortdurend omscheppen, 2-3 minuten bakken. Leg de gepelde garnalen erbij en bak ze, boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron, niet veel langer dan 2 minuten. Keer de garnalen na 1 minuut om. Wanneeer het garnalenvlees een bleekroze kleur heeft gekregen zijn de garnalen gaar. Strooi een beetje (zee0zout over de garnalen. Schep vlak voordat de garnalen uit de wok worden genomen de bosuitjes erdoor.

Serveertip

green>Presentatie: verdeel de garnalen over voorverwarmde borden. Schep de in de wok achtergebleven olie met de bosuitjes, Spaanse peper en knoflook over de garnalen. Schik limoen-of citroenpartjes erbij. Zet een mandje met warm en knapperig, dus zelf afgebakken, stokbrood op tafel.**************************
Tip: ook met reeds gekookte grote garnalen kan het gerecht worden bereid. Pel de garnalen en neem, zoals in het recept is aangegeven, het zwearte darmkanaal weg. De reeds gekookte garnalen nogen niet veel langer dan 1 minuut met knoflook en Spaanse peper worden afgebakken. Doet u dat wel dan is de kans groot dat het garnalenvlees taai wordt.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar
orphan

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten