1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Spitskool met Goudse kaas

Spitskool met Goudse kaas

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 05-05-2003

Ingrediënten 4 personen


1 kg spitskool, schoongemaakt, in smalle repen gesneden
40 gram boter
4 eetlepels droge witte wijn, zoals Chardonnay
2 eierdooiers
3 dl. slagroom of creme fraiche
150 gram (jong) belegen (Boeren-) Goudse kaas, grof geraspt
Zout
Witte peper uit de molen
Nootmuskaat en/of kerriepoeder


Verder heb je nodig


Wok, ovenschaal + grill


Vegetarisch hoofdgerecht dat, eveneens gecombineerd met (Boeren-) Goudse kaas, ook met verschillende andere groentesoorten kan worden samengesteld. Bleekselderij, Chinese kool, paksoi, andijvie en spinazie (beide van de volle grond) zijn enkele voorbeelden.

Ook met de verschillende kaassoorten kan men varieren. Andijvie met Roquefort of andere blauwgeaderde kaas en paksoi met jonge geitenkaas zijn echte aanraders.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verhit een wok en laat de boter smelten. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Laat de boter even door de wok walsen. Schep de kool door de hete boter. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, 3 minuten, boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron, bakken. Sprenkel de wijn er over en schep alles enkele malen om.

Temper de warmtebron. Leg het deksel op de wok en laat alles 6 - 8 minuten zachtjes smoren. Roer in een kom eierdooiers en 2 eetlepels room los. Schenk de rest van de room er bij en roer alles goed door. Schenk het roommengsel bij de gesmoorde kool. Strooi er geraspte kaas, zout en mespuntjes witte peper, nootmuskaat en/of kerriepoeder over.

Schep alles enkele malen goed om. Let er wel op dat het gerecht hierna niet meer aan de kook komt. Doe alles over in een reeds beboterde ovenvaste schaal. Plaats de schaal, niet al te dicht, onder een reeds zeer hete ovengrill. Zodra er een goudbruin korstje op het gerecht verschijnt kan het uit de oven worden genomen.

Serveertip

Dien het gerecht in de ovenschaal op. Verdeel de spitskool met kaas aan tafel over voorverwarmde borden. Geef er volkoren stokbrood of sneetjes beboterd volkorenbrood bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van joke_smum


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van joke_smum
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top