1 kg spitskool, schoongemaakt, in smalle repen gesneden
40 gram boter
4 eetlepels droge witte wijn, zoals Chardonnay
2 eierdooiers
3 dl. slagroom of creme fraiche
150 gram (jong) belegen (Boeren-) Goudse kaas, grof geraspt
Zout
Witte peper uit de molen
Nootmuskaat en/of kerriepoeder
Wok, ovenschaal + grill
Vegetarisch hoofdgerecht dat, eveneens gecombineerd met (Boeren-) Goudse kaas, ook met verschillende andere groentesoorten kan worden samengesteld. Bleekselderij, Chinese kool, paksoi, andijvie en spinazie (beide van de volle grond) zijn enkele voorbeelden.
Ook met de verschillende kaassoorten kan men varieren. Andijvie met Roquefort of andere blauwgeaderde kaas en paksoi met jonge geitenkaas zijn echte aanraders.
Verhit een wok en laat de boter smelten. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Laat de boter even door de wok walsen. Schep de kool door de hete boter. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, 3 minuten, boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron, bakken. Sprenkel de wijn er over en schep alles enkele malen om.
Temper de warmtebron. Leg het deksel op de wok en laat alles 6 - 8 minuten zachtjes smoren. Roer in een kom eierdooiers en 2 eetlepels room los. Schenk de rest van de room er bij en roer alles goed door. Schenk het roommengsel bij de gesmoorde kool. Strooi er geraspte kaas, zout en mespuntjes witte peper, nootmuskaat en/of kerriepoeder over.
Schep alles enkele malen goed om. Let er wel op dat het gerecht hierna niet meer aan de kook komt. Doe alles over in een reeds beboterde ovenvaste schaal. Plaats de schaal, niet al te dicht, onder een reeds zeer hete ovengrill. Zodra er een goudbruin korstje op het gerecht verschijnt kan het uit de oven worden genomen.
Dien het gerecht in de ovenschaal op. Verdeel de spitskool met kaas aan tafel over voorverwarmde borden. Geef er volkoren stokbrood of sneetjes beboterd volkorenbrood bij.
nicoleaimee 24-11-2020
Dat ziet er heerlijk uit. Ga ik proberen!
delianeqvu 17-08-2003
Heerlijk recept. Ik zet het bij mijn favo's. Ik vind het vooral leuk dat je er zoveel mee kan varieren. Ik ga zeker nog wat uit proberen.