Ingrediënten

Grof gemalen mais Gewoon gemalen mais Let op: geen voorgekookte mais. Hier staat PAN op en dat is niet de goede. gewone Rijstmeel plakrijstmeel (optioneel) Zout Water. Zoekgegevens: rijst


tijd: 20-30 min.
keuken: Mexicaans
smaak: Hartig
soort_gerecht: Ontbijt
eigen_keuken: Nee
vegetarisch: Nee

Tortilla knapperig van mais

Zelf knapperige holle Tortillas maken van maismeel en rijstmeel. Glutenvrij, vetvrij.

Hulpmiddelen

Een grote (schone) gladde bakpan met een anti aanbaklaag. (Let op: de pan wordt erg heet.) Grote pan om de mais te koken. Deeg Mixer.

Voorbereiding

Doe een mok grove maismeel in een pan Doe er 3 mokken water bij. Breng dit terwijl je roert aan de kook. Roer goed over de bodem om aankoeken te voorkomen. Laat 3 minuten koken en zet het gas uit. Doe een deksel erop en laat afkoelen voor minimaal 5 minuten. Doe de maispap dan in een grote pan. (we gaan hierin kneden) (heb je echter een broodmachine doe het dan hierin. Er mag geen tarwe deeg meer inzitten. Je moet het kneden "helpen" daar maisdeeg niet plakt.) Laat het hierin afkoelen totdat het deeg gewoon warm is. Let op: roeren zodat het egaal warm is. Doe 2.5 mok gewone maismeel erbij. Een halve mok rijstmeel en een eetlepel plakrijstmeel Zout. 5 gram of zo? Moet je zelf weten. Mengen die handel. Met een vork of zo. Na mengen prakken en kneden tot een egaal deeg. Het deeg moet net nat genoeg zijn om er mooie egale ballen van te maken en mag nauwelijks aan je handen plakken.

Bereidingswijze

Neem twee stukken doorzichtig plastik van een broodzak of zo van ongeveer dertig maal dertig zonder opschrift. (Dit geeft af) Leg een stuk plastik op het aanrecht en leg hier een bal deeg op van ongeveer 8 of 9 cm doorsnede bij een bakpan van 30 cm doorsnee. Leg het andere stuk plastik erop en duw de bal in elkaar. Maak met de deegroller er een pannenkoek vorm van door over het plastik te rollen. Er komt geen deeg op de roller zo. Af en toe omdraaien anders wordt de onderkant te "gerimpeld". Maak de tortilla niet te dun anders zal hij zich niet opblazen. Minimaal 5 mm. Haal de bovenste laag plastik eraf alsof je een sticker eraf haalt. Maak de bakpan heet maar gebruik GEEN bakmiddel. Olie boter of vet NIET gebruiken. De pan moet volkomen droog en vetvrij zijn! Leg de bovenkant van de tortilla op je hand en haal de andere laag plastik eraf. Plof de tortilla in de bakpan zonder plooien te maken. Nu een tricky part: Draai de tortilla na ongeveer 50 seconden om. Niet te snel want dan gaat hij kapot. De bovenkant mag echter niet verdrogen. Daar de bovenkant van de tortilla niet echt heel heet wordt, kan je de tortilla op je hand kiepen door de pan op zijn kop te houden. Eenmaal op je hand kan je de tortilla omgekeerd in de pan laten ploffen. Het bakken zorgt ervoor, mede door de rijstmeel, dat er een soort laagje op de tortilla komt waar je doorheen kan bijten. Lekker. Zodra de tortilla zich opblaast ben je te laat.

Serveertips

Het is lekker ze meteen op te eten. Dan moet je ze langer bakken zodat ze zich wel opblazen. Ze moeten warm zijn als je ze eet. Warm zijn ze verreweg het lekkerst. Je kan ze ook bewaren. In de koelkast of diepvries geknipt in twee of vier stukken. Snij ze niet, knip ze met een keuken schaar of een pizza roller, dat gaat veel beter. Als je ze wil opwarmen doe dat dan in de bakpan of nog beter, in de broodrooster. Dan komen de 2 lagen het best tot hun recht en krijg je mooie holle knapperige tortillas. Eet ze niet koud. Niet lekker is eufemistisch uitgedrukt. Smakelijk! Nota bene: Als je door allergie aangewezen bent op maïs krijg je een tekort aan vitamine B. Vitamine B bijslikken is dan noodzakelijk! In Mexico wordt de maïs langdurig gekookt in kalkwater wat er voor zorgt dat de vit-b vrijkomt in een vorm die opgenomen kan worden door ons lichaam. Bij ons duurt dat natuurlijk veel te lang.