Zachtgekookte eieren met zalm en artisjok
- Internationaal, Feestmaaltijd
- 10-20 min.
Paasmenu; Voorgerecht Voor 6 personen:voorbereiding 15 minuten, kooktijd 5 minuten
Ingrediënten
6 eieren6 artisjokbodems (blik of diepvries)
3 plakken gemarineerde of gerookte zalm
1/2 bosje dillekruid
50 gram zalmeitjes
Voor de gravad lax-saus (een Scandinavische specialiteit):
1 eierdooier
4 eetlepels Savoramosterd
2 eetlepels poedersuiker
2 eetlepels appelazijn
30 cl arachideolie
1 koffielepel gemalen witte peper
1 koffielepel zout
1/4 bosje verse dille
Bereidingswijze
Leg diepvries-artisjokbodems 5 minuten in kokend water om ze te ontdooien. Bodems uit blik spoel je af met koud water en laat je uitlekken. Kook de eieren 3 minuten. Laat ze onder koud water schrikken en pel ze. Meng de eieredooier met de mosterd, de suiker, de peper en het zout. Giet de olie bij het mengsel en klop op als voor een mayonaise. Voeg pas dan de ciderazijn en de gehakte dille toe. Koud serveren.
Leg een uitgelekte artisjokbodem op een bordje en garneer met een half plakje zalm en enkele takjes dille. Plaats het zachtgekookte eitje daar bovenop en werk af met enkele takjes dille en wat zalmeitjes. Koud opdienen.
Serveertip
Tip:
Verse artisjokbodems moet je binnen de 24 uur opeten, voor ze beginnen te oxideren. Bewaar ze in de koelkast niet in de buurt van de eieren, want die zouden slecht worden.
Wijntip
Pouilly-sur-Loire, een lichte en fruitige wijn