Moules Provencales - Provencaalse mosselen
- Frans, Hoofdgerecht
- 10-20 min.
Bij het eten van deze verrukkelijke mosselen krijgt u gegarandeerd vieze vingers, maar dat is ook een deel van de charme van dit gerecht. Geef er flink veel knapperig stokbrood bij om in het vocht te dopen en zet vingerkommetjes met warm water en een bord voor de schelpen op tafel.
Ingrediënten 4 personen
2 eetlepels olijfolie200 gr gezouten spek zonder zwoerd, in blokjes
1 ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 laurierblaadje
1 eetlepels verse Provencaalse kruiden: tijm, majoraan, basilicum, oregano en boenkruid; gehakt
1-2 eetlepels zongedroogde tomaten in olie, in stukjes
4 grote, zeer rijpe tomaten, zonder zaadjes, ontveld en in blokjes
50 gr zwarte olijven zon der pit, in stukjes
1 dl witte wijn
2 kg mosselen, gewassen en van baarden ontdaan
zout en zwarte peper
4 eetlepels verse peterselie, grof gehakt
Voorbereiding
Verhit de olie in een grote pan en bak het spek knapperig en goudbruin. Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en houd het apart. Fruit de ui en het knoflook. Voeg de kruiden en de twee soorten tomaten toe en fruit dit ca. 5 minuten, roer regelmatig. Roer de olijven erdoor en breng op smaak.
Bereidingswijze
Doe de wijn en de mosselen in een andere pan, doe het deksel erop en kook de mosselen, schud de pan regelmatig. Gooi exemplaren die niet opengaan weg.
Giet het kookvocht in de pan met de tomatensaus en laat dit tot ongeveer twee derde inkoken. Voeg de mosselen toe en roer tot ze allemaal goed bedekt zijn met saus. verwijder het laurierblaadje.
Serveertip
Verdeel de mosselen en de saus over vier voorverwarmde borden.
Verdeel het gebakken spek en de peterselie erover en serveer de mosselen zeer heet.