Cocido

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 04-04-2003

(8 a 10 personen)

Deel dit recept

Ingrediënten
1 kg runderriblappen
- 1 kip
- 300 gr rauwe ham
- 1 chorizo
- 6 wortelen
- 8 preistengels
- 2 bosjes rapen
- 1 struikselderij
- 4 tomaten
- 2 uien
- 4 kruidnagels
- 2 teentjes knoflook
- een kruidentuiltje
- zout
- peper
- 1 kleine savooikool

Garnituur:
- 500 gr grauwe erwten
- 1 koffielepel natriumcarbonaat
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- zout
- 300 gr langkorrelige rijst
- zure augurken
- zure uitjes
- grof zout
- geraspte mierikswortel
- facultatief: tomatenfondue
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

De dag van tevoren de erwten in water weken. Ze laten uitlekken, opnieuw met
gezouten water overgieten, het natriumcarbonaat, de ui en het knoflook
bijvoegen. 2 uur (40 minuten in de snelkookpan) laten koken in een pan met
deksel. De groenten schoonmaken. 4 a 5 liter water aan de kook brengen. Het
vlees, de groenten (de kruidnagels worden in de uien geprikt), het knoflook,
het kruidentuiltje en de kruiden bijvoegen. Opnieuw aan de kook brengen en
afschuimen. Afdekken en op een klein vuurtje 2 uur (40 minuten in de
snelkookpan) laten stoven. Dan de chorizo bijvoegen en nog 1 uur (20 minuten
in de snelkookpan) laten sudderen. Het savooikooltje gedurende 10 minuten
blanceren in kokend water en dan nog 45 minuten in gezouten water gaar laten
worden. De rijst opzetten in 2 maal zijn volume bouillon (kookvocht van het
vlees), afdekken en ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken tot de rijst al
het vocht opgeslorpt heeft. Vooraleer op te dienen, het vlees en de groenten
uit de pan nemen en de bouillon ontvetten. De bouillon afzonderlijk
opdienen, het vlees en de groenten op een schotel schikken (de uitgelekte
kool in partjes snijden), de uitgelekte erwten, de rijst en de toemaatjes
eveneens afzonderlijk opdienen. Een tip: als je de groenten graag heel
houdt, dan kook je ze minder lang (1 uur). Maar om de bouillon toch
voldoende smaak te geven, doe je er best aan een deel van de groenten van
bij het begin te koken. Je dient dan gewoon de minder gaar gekookte groenten
op bij de hutsepot.

Serveertip

De snelkookpan doet je natuurlijk tijd winnen, maar de
hutsepot is het lekkerst als hij voldoende tijd gehad heeft om zachtjes gaar
te sudderen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten