Risotto met Paddestoelen

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 31-03-2003
  • Risotto met Paddestoelen

    Risotto met Paddestoelen

    Risotto met Paddestoelen

  • Risotto met Paddestoelen

    Risotto met Paddestoelen

    Risotto met Paddestoelen

  • Risotto met Paddestoelen

    Risotto met Paddestoelen

    Risotto met Paddestoelen

De enige echte Italiaanse risotto met paddestoelen. Makkelijk te maken en echt superlekker!
Ik koop altijd gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) bij een delicatessenzaak of Italiaanse traiteur. Die laat ik altijd even weken op lauw water. Het vocht kan je gewoon aan de risotto toevoegen. Het maakt je risotto zoveel lekkerder!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 400 gr risottorijst (Carnaroli, Vialone Nano of Arborio)
- 300 a 400 gr. paddestoelen (verse of gedroogde porcini oftewel eekhoorntjesbrood is echt het allerlekkerst, maar andere soorten mag ook)
- 85 gr boter
- 1 grote ui, in ringen
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- 1,75 liter kippenbouillon (of groentebouillon)
- 60 gr Parmezaanse kaas, versgeraspt
- 2 el olijfolie
- zout en peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
- kookpan met dikke bodem
- koekenpan

Voorbereiding

Houd de bouillon op het fornuis tegen de kook aan als je de risotto maakt. Zo onderbreek je het garingsproces niet.
Was de rijst NIET, anders gaat alle zetmeel verloren die de risotto zo romig maakt.

Bereidingswijze

Fruit het sjalotje in de pan met de dikke bodem aan in wat boter en de twee el olijfolie. Als het sjalotje glazig is roer je vervolgens de rijst erdoor. Zorg dat alle korrels met vet bedekt zijn. Begin dan de (hete) bouillon toe te voegen. Voeg 15 minuten lang steeds 1 soeplepel tegelijk toe en roer voortdurend. Als de bouillon bijna geabsorbeert is kan de volgende lepel worden toegevoegd.
Als de risotto bijna gaar is de koekenpan verhitten, helft van de boter toevoegen en de paddestoelen en de ui gaarbakken.
Vervolgens de risotto van het vuur halen en even een minuutje laten staan. Dan de rest van de boter, de Parmezaanse kaas en het paddenstoelenmengsel erdoor scheppen.
De risotto is op zijn best als hij "al dente" is, zacht romig glanst en dik vloeibaar is. Je moet hem met een vork kunnen eten.
Breng de risotto op smaak met (versgemalen)peper en zout

Serveertip

Op voorverwarmde borden. Op tafel kan je nog een schaaltje versgeraspte Parmezaanse kaas zetten.
Eet smakelijk!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

josevangelder avatar
josevangelder 14-08-2021

Lekker recept. Ik voeg vóór de bouillon altijd een glas chardonnay toe. En bij het bakken van de paddestoelen bak ik wat fijngesneden prei mee. Smullen!

loumaas avatar
loumaas 18-11-2015

Een kleine verduidelijking misschien? 300 à 400 gr.porcini is dit droog gewogen of gewogen als de paddestoelen geweekt zijn?

jenny6 avatar
jenny6 21-09-2012

Lijkt me echt smullen.........dank je voor dit recept, groet Jenny ps onderstaande aanvulling ga ik zeker proberen.....

RFB avatar
RFB 21-09-2012

Of dit echt de enige echte Italiaanse is zou ik niet snel durven beweren maar ziet er natuurlijk heerlijk uit, .. als ongevragde aanvulling...Neem een glas en vul deze voor de helft met een chardonnay en voor de helft met sherry. Voeg deze nadat de rijstkorrels glazig zijn maar voor de eerste scheut bouillon toe en laat dat verdampen en als eerst opnemen door de rijst (de heerlijke lucht zal zich door het hele huis verspreiden). Ik zou voorzichtig zijn met (op het laatst) nog boter toe te voegen, naar mijn smaak wordt het dan snel `te vet`. je hebt immers al olie gebruikt en je bouillon bevat ook al vet evenals de kaas, maar dat is een persoonlijke voorkeur. met kookgroeten

JDoldersum avatar
JDoldersum 22-04-2012

Toprecept. Heerlijk en makkelijk!

mhaanen avatar
mhaanen 14-03-2012

wellicht ook heel lekker met bouillon van bospaddestoelen (blokje bij AH)

angeline1974 avatar
angeline1974 13-03-2012

ga hem zeker een keer proberen

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 13-03-2012

Ik heb nog nooit risotto gemaakt maar dit ziet zo lekker uit dat ik het ook eens ga proberen. Bedankt, Margrit

JieJie avatar
JieJie 10-10-2011

Ik ben heel erg benieuwd of het zal gaan lukken. Het klinkt in ieder geval erg smakelijk. Bedankt voor het delen!

adwijgerde avatar
adwijgerde 07-09-2010

ik heb `m gemaakt met kastanje champignons en gezouten roomboter (geen olie) en 200gr kaas (kaasliefhebber) en een flinke schep fijngesneden peterseli, heerlijk!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten