1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Scandinavische keuken
  5. Skrei met krab

Skrei met krab

  • Scandinavisch, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 30-03-2003

Ingrediënten 2 personen


Plakken (ca. 2 cm dik) gefileerde skrei (winterkabeljauw), elk ca. 125 gram

1 blikje krab (naturel), uitlekgewicht ca. 150 gram

1 tablet voor visbouillon

2 eetl. droge witte wijn, zoals Pinot blanc (Elzas)

2 dl (kook)room

40 gram boter, ijskoud

zout

witte peper uit de molen

enkele druppels limoen- of citroensap

1/2 eetl. fijngesneden bieslook

2 takjes verse dille



Skrei uit Noorwegen wordt ook wel winterkabeljauw genoemd. Ze wordt in het vroege voorjaar voornamelijk bij de Noorse Lofoten gevangen. De kabeljauw onderscheidt zich van de bij ons gangbare kabeljauw door de bijzonder fijne smaak en het uitzonderlijk witte visvlees. (recept Hans Belterman)

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Spoel de vis onder stromend koud water. Maak de filets droog met keukenpapier. Laat het krabvlees uitlekken. Verwijder eventueel aanwezige kraakbeenachtige delen. Snijd het krabvlees in kleine stukjes.



Bereidingswijze

Breng 1/2 liter water aan de kook. Voeg het bouillontablet toe en laat het oplossen. Leg de vis in de bouillon. Temper de warmtebron. Houd alles 7 - 9 minuten tegen de kook aan. Neem de vis daarna uit de pan en houd hem warm. Zeef het pocheervocht. Laat 1 deciliter gezeefd kookvocht zolang zachtjes koken tot door het indampen niet meer dan 1 eetlepel vocht is overgebleven. Roer de wijn er door en laat alles opnieuw zolang koken tot er 1 eetlepel vocht is overgebleven. Roer de room er door en blijf zolang roeren tot een licht gebonden saus is verkregen. Klop de boter door de saus. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper en limoen- of citroensap toe. Schep daarna de krab door de saus. Laat de saus daarna niet meer aan de kook komen.

Serveertip

Presentatie: leg de vis in het midden op voorverwarmde borden. Schep de saus met krab er over. Bestrooi de gerechten met bieslook. Schik er als garnering takjes verse dille bij. Dien er een of meer gekookte aardappelen en gebakken (wok) jonge spinazie bij op.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van scandinavie


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van scandinavie
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top