1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Scandinavische keuken
  5. Skrei met krab

Skrei met krab

Door: goliath

  • Scandinavisch, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 29-03-2003

Ingrediënten 2 personen


2 plakken (ca. 2 cm dik) gefileerde skrei (winterkabeljauw), elk ca. 125 gram
- 1 blikje krab (naturel), uitlekgewicht ca. 150 gram
- 1 tablet voor visbouillon
- 2 eetl. droge witte wijn, zoals Pinot blanc (Elzas)
- 2 dl (kook)room
- 40 gram boter, ijskoud
- zout
- witte peper uit de molen
- enkele druppels limoen- of citroensap
- 1/2 eetl. fijngesneden bieslook
- 2 takjes verse dille


Skrei met krab
Skrei met krab

De Noorse winterkabeljauw staat in de meest befaamde restaurants van Europa tegenwoordig hoog op de kaart genoteerd. De kabeljauw die bij de Noorse Lofoten wordt gevangen is er alleen in het vroege voorjaar.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Spoel de vis onder stromend koud water. Maak de filets droog met keukenpapier. Laat het krabvlees uitlekken. Verwijder eventueel aanwezige kraakbeenachtige delen. Snijd het krabvlees in kleine stukjes.

Breng 1/2 liter water aan de kook. Voeg het bouillontablet toe en laat het oplossen. Leg de vis in de bouillon. Temper de warmtebron. Houd alles 7 - 9 minuten tegen de kook aan. Neem de vis daarna uit de pan en houd hem warm. Zeef het pocheervocht. Laat 1 deciliter gezeefd kookvocht zolang zachtjes koken tot door het indampen niet meer dan 1 eetlepel vocht is overgebleven. Roer de wijn er door en laat alles opnieuw zolang koken tot er 1 eetlepel vocht is overgebleven. Roer de room er door en blijf zolang roeren tot een licht gebonden saus is verkregen. Klop de boter door de saus. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper en limoen- of citroensap toe. Schep daarna de krab door de saus. Laat de saus daarna niet meer aan de kook komen.

Serveertip

Leg de vis in het midden op voorverwarmde borden. Schep de saus met krab er over. Bestrooi de gerechten met bieslook. Schik er als garnering takjes verse dille bij. Dien er een of meer gekookte aardappelen en gebakken (wok) jonge spinazie bij op.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van goliath
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top