Russisch Paasbrood
- Russisch, Brood
- 30-60 min.
Recept afkomstig uit het oude Rusland, genoemd 'Kullich'; beweerd wordt dat de vorm van dit paasbrood een eenvoudige weergave zou moeten zijn van de berg Golgotha.
Voorbereiding
-doe de bloem in een kom; in het midden een kuiltje maken en de gist erin brokkelen
-suiker en een scheutje van de lauwwarme melk erbij doen
-uitroeren tot een egaal voordeegje
-strooi wat bloem van de rand erover
-plaats 15 min opzij en laat op een warme plaats rijzen
Bereidingswijze
-daarna de rest van de melk, zout, eieren, eiwit, amandelen,citroenschil en kardemom bijvoegen
-de boter in klontjes over de rand van de bloem verdelen en alles kneden tot een egaal deeg
-blijf zolang kneden en slaan, tot er blazen ontstaan en het deeg makkelijk loslaat van de kom
-bestrooi een werkvlak met bloem
-1/4 deel van het deeg erop leggen en uitrollen tot een lap van 2 cm dik
-leg een groot bord erop en snij met een scherp mes rondom af
-in het beboterde bakblik de ronde deegplak erop leggen
-rol een tweede deel van het deeg op dezelfde wijze uit, leg er een iets kleiner bord op en uitsnijden
-leg in het midden op de grote deegplak
-zo doorgaan met steeds kleinere borden, tot het deeg opgebruikt is, en er een kegelvormige berg ontstaat
-laat het 20 min rijzen op een warme plaats
-de eierdooier met wat water in een kommetje loskloppen en het deeg ermee bestrijken
-op de middelste richel van de voorverwarmde oven schuiven (baktijd=35 min op 220?C)
-uit de oven laten afkoelen op een bakrooster
Serveertip
Besmeerd met boter serveren bij het paasontbijt of 's middags bij de koffie