pho

  • Aziatisch, Soep
  • > 120 min.

Noord-Vietnamese rundvlees/rijstnoedel maaltijdsoep. Kan op alle momenten v/d dag gegeten worden (zij nemen het als ontbijt om 6 uur!) en wordt lekkerder naarmate hij een paar dagen ouder is.

Deel dit recept

Ingrediënten 99 recipe.people
2 groepen: eerst dat wat de hele tijd meetrekt in de soep, dan dat wat op het laatste moment wordt toegevoegd. Groep 1: soepvlees, bv runderkrab, ossestaart, klapstuk, mergpijp, etc. Dan een heleboel sjalotjes en een paar stukjes gember (dit even laten blakeren in een droge wok). Specerijen: steranijs, kruidnagelen, korianderzaad, kaneelstokje (niks moet, alles mag). Voor de liefhebbers evt een chilipepertje. Vervolgens wat groente voor de smaak: paar wortels, rettich, courgette, neem maar wat. Groep 2: vlees dat rauw in plakjes in de soep wordt gedaan en dan gaart, neem bv rosbief. Verder rijstnoedels (brede platte), die je -als ze gedroogd zijn- eerst even al dente kookt. Dan de garnering: bosje verse koriander, bosje verse thaise basilicum, bosje verse munt (wederom, niks moet, alles mag!), tauge, witte ui, lente-ui, een straal limoensap, een straal chilisaus (voor de heethoofden), vissaus (vietnamees of thais) en suiker.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
enorme soeppan; thee-ei (handig om de specerijen in te doen, dan kan je onderweg ruiken en toevoegen/weghalen wanneer nodig); theezeefje (om af te schuimen)

Voorbereiding

Bedenk de dag van tevoren dat je pho wilt maken. Of, 's ochtends heel vroeg. Want "langer dan 2 uur" is een understatement, voor een echt lekkere bouillon kan je beter een dag uittrekken.

Bereidingswijze

Pan water aan de kook brengen, soepvlees erin, sjalotten en gember erin, specerijen erin, groente erin en op minimaal vuurtje laten sudderen. Pak een boek, ga strijken, ga naar de film, etc. etc. Vergeet niet af en toe te checken of er nog genoeg water in de pan zit! (voor een overnachting op het fornuis heb je echt heel veel water nodig). Zet je afzuigkap aan, want eerst ruikt het lekker, maar na een halve dag ben je het zat en heb je geen zin meer in pho. Aan het eind naar smaak vissaus (speelt de rol van zout) en 1-2 lepeltjes suiker toevoegen.

Serveertip

Verdeel de voorgekookte noedels over grote soepkommen. Doe de bouillon erbij. Serveer een schaal met de in dunne plakjes gesneden (even uurtje invriezen) rosbief en een schaal met de garnering om in ruime mate in de soep te doen. Dat een ieder z'n gang gaat! Stokjes in je rechterhand, soeplepel in je linker. Slurpen verplicht. Oude kleren aan, want dit wordt een knoeifestijn. Erbij drinken hoeft eigenlijk niet, maar ik kan een koud pilsje niet weerstaan.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

epoisses avatar

Doorsturen

Home Recepten