
Voor de roti: 500 gr. zelfrijzend bakmeel, 300 ml. water, 150 gr. gele spliterwten, 1 eetl. gemalen komijnzaad, 2 tn. uitgeknepen knoflook, 100 ml. olie, zout en peper.
voor de rotimix: 350 ml (= ong. 2 kopjes) water, 2 tn. uitgeknepen knoflook (te vervangen door een theel. uienpoeder), een fijngesneden kleine ui, een half rood pepertje of 1 gedroogd pepertje, 2 eetl. olie, 2 eetl. kerrie (dit luistert nauw, het moet speciale Surinaamse zijn, ik gebruik 'Nandan Massala'), 1 theel. vetsin, 2 bouillonblokjes, 1 klein blikje tomatenpuree, 6 middelgrote geschilde aardappelen, 1 dubbele kipfilet in blokjes, 3 hardgekookte eieren, 250 gr. kousenband of dunne spercieboontjes in kleine stukjes gesneden of geknipt.
Voor de rotimix: snijplank, scherp mes (of schaar), pannen, kopje of maatbeker, evt. knoflookpers, theelepel, eetlepel, vergiet of zeef.
Voor de roti: 2 schalen, een keukenmachine, rasp of knoflookpers, steelpannetje, vergiet of zeef, deegroller, bakje met een kwastje, grote koekenpan, theelepel, eetlepel.
Het zoveelste roti-recept op het smulweb, maar deze is zo lekker!
Spoel de erwten af en zet ze op met zoveel water dat ze onder staan. Kook de erwten halfgaar in ongeveer 20 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet of zeef en maal ze fijn in de keukenmachine. Doe de gepureerde erwten in een schaaltje en voeg komijn, knoflook (/ui), peper en zout toe, meng het goed door elkaar.
De roti:
Doe het bakmeel met het water in een kom en kneed dit tot een zacht deeg dat niet meer aan je handen plakt -voeg evt. nog wat meel of water toe-. Maak van het deeg balletjes van zo?n 5 cm. groot. Bestuif je schone aanrecht met bloem en pak een balletje. Druk met je duim een kuiltje in het deegballetje en doe hierin een volle eetlepel van de afgekoelde erwtenpuree. Vouw dan het balletje in een draaiende beweging dicht. Herhaal dit met de andere balletjes. Rol ze met de deegroller uit tot flinke maar niet al te dunne pannekoeken. Stapel ze op met wat bakpapier ertussen zodat ze niet aan mekaar plakken.
voor de mix:
Snij de aardappelen kleiner; verdeel ze in zes stukjes per aardappel en kook ze bijna gaar, giet ze af. Kook de kousenband of boontjes ongeveer 15 minuten en giet af. Kook de eieren hard en pel ze. Bak de kipstukjes lichtbruin maar nog net niet gaar.
De roti: Verhit een grote koekenpan zonder olie, leg de roti in de pan en kwast ondertussen de bovenkant in met olie. Draai de roti dan direct om en smeer de andere kant in. Bak de roti aan beide zijden goudgeel tot ze even bol gaat staan, net als een pannekoek. In totaal is de baktijd per roti ongeveer 5 minuten.
De mix: Snij of knip het pepertje fijn en was hierna goed je handen. Fruit ui, peper en evt. knoflook in 2 eetl. olie. Voeg de tomatenpuree en het kerriepoeder toe, doe er de vetsin en het water bij, verkruimel de bouillonblokjes hierover. Laat dit even zachtjes koken en doe de aardappelen, kip- en groentenstukjes erbij. Warm tot slot de hele of halve eieren mee in de pan.
Tips: Je kan de saus evt iets verdunnen met nog wat water. Als je het te heet/scherp vindt los dan een theelepeltje suiker op in de saus. De roti kan ?net als pannenkoeken- goed ingevroren worden. De rotimix ook, maar dan zonder de eieren.
Zonder de kip is dit gerecht natuurlijk uitermate geschikt voor vegetariers.
Gerdagj 19-01-2020
Dank hans3333 en oncookinterms. Duidelijk.
oncookingterms 19-01-2020
Wat Hans zegt klopt.in de Surinaamae keuken wordt met bouillonblokjes die kleine vierkante maggiblokjes mee bedoeld en is n smaakmaker je hoeft er niet bij na te denken hoeveel water er bijmoet of het moet bij het recept vermeld staan. vriendelijke groet oncookingterms
hans3333 19-01-2020
je moet ook geen bouillon blokjes maar maggi blokjes gebruiken, ja dat is idd wat anders , die hele kleine uit een ovaal bakje , het meest verkochte product in suriname
Gerdagj 19-01-2020
Zizypha, dank Ja, doe ik ook wel, maar was verrast toen ik merkte dat 1 bouillontablet tegenwoordig 1 liter bouillon maakt. Goed opletten en proeven dus. Groet, G.
zizypha 19-01-2020
Gerda je hebt vast gelijk maar niet iedereen volgt recepten tot de letter. Met bouillonblokjres doe ik het zo; ik begin gewoon met wat ik in huis heb en zelfs dan gooi ik geen hele bouillonblok in een gerecht. Begin gewoon met minder, toevoegen kan altijd nog. Groet C