1 pond zelfriezend bakmaal1 eetlepel suker2 theelepels keneel1 mespuntien zolt4,5 dl melk150 gram rezienen en 50 gram krenten of: 200 gram rezienen, eventueel lichte en donkere deur mekare1 middelgrote appel100 gram magrine of botter1 klein skeutien eulie (oeft niet perse)
Een recept afkomstig uit Kamperveen, in het Kamper dialect.Bron: Woordenboek van de Kamper taal
Doe et maal, de suker, de keneel en et zolt in een komme en doe der bietien bi'j bietien de melk bi'j. Goed reuren tutde-j een stewig beslag ebben.Was de rezienen en krenten en skud ze dreuge in een zeve.Skil de appel en snipper em.Reur de rezienen, krenten en appelstukkies deur 't beslag.
Laot de magrine of botter smelten in een kleine braodpanne en doe der wat eulie bi'j (dan trekt et vet niet zo in de bofferd). Doe 't beslag in de braodpanne en zet de panne op eel leeg vuur (kleinste pittien van et gasstel, op de leegste staand). Umme de warmte geliekmaotig onder de panne te verdelen is et goed umme een vlamverdeler onder de panne te legen. Umme de bovenwarmte vaste te ollen leeg ie een kraante op de panne.Nao 1 tut 1.1/4 uur kiek ie in de panne of de bofferd dreuge is. As de bofferd dreuge is, giet ie eerst et vet onder de bofferd weg in een bakkien, dan skud ie de bofferd los van de bodem van de panne en wippen em daornao op de kop (zo-as bi'j een pannekoeke). Dan giet ie et vet weer bi'j de bofferd in de panne en zet ie de panne weer op et vuur ume de onderkaante bruun te laoten wodden. Nao ongeveer 30 menuten is de bofferd klaor.
Ie kun de bofferd zo eten: ie snieen em in plakken en doen der brune of witte basterdsuker op, of ie gieten der zute melk (warme melk met suker) over.
ed_baan 01-10-2005
lekker voor tussen de middag!
stuntje 18-02-2003
ik neem deze mee naar mijn favorieten!
groetjes maartje