Lamsvlees met amandelen en eieren

  • Marokkaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 16-02-2003

Het idee voor dit gerecht komt uit Marokko. Uit Casablanca om precies te zijn. Het is een voor Marokko kenmerkend gerecht want door het toevoegen van hard gekookte eieren kan men het gerecht bestemmen voor 2, 3 en 4 personen. In het land waar de gastvrijheid met hoofdletters wordt geschreven en waar je al bij het binnenkomen gevraagd wordt om mee te eten zijn dergelijke gerechten bijzonder populair.

Deel dit recept

Ingrediënten
300 gr magere lamslappen, bij voorkeur van

de achterbout

1 vingergreep saffraandraadjes

1/2 theelepel zout

1 theelepel gemberwortelpoeder

Witte peper uit de molen

1 grote ui, gesnipperd

30 - 40 gram boter

50 - 75 gram blanke amandelen

1 el fijngesneden (blad)peterselie of
koriander

2 - 4 eieren, hard gekookt

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Maak het vlees droog met keukenpapier. Snijd het in stukken (ca. 1.5 cm2). Laat de saffraan in 1 eetlepel water weken. Schep in een kommetje zout, peper en gemberwortelpoeder door elkaar.

Bereidingswijze

Breng in een pan met dikke bodem 1 liter water aan de kook. Voeg saffraan (met het weekwater), het zoutmengsel en de gesnipperde ui toe. Roer alles krachtig door. Doe er daarna het vlees bij. Wacht tot alles opnieuw aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat alles 30 - 35 minuten zachtjes koken. Neem daarna het deksel van de pan en laat alles nog zolang zachtjes koken (sudderen) tot door het indampen niet veel meer dan 2 - 3 deciliter vocht is overgebleven. Verhit intussen een koekenpan en laat de boter heet worden. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Bak de amandelen er, onder voortdurend roeren en omscheppen, zolang in tot ze een goudbruine kleur hebben gekregen. Laat de amandelen op een groot bord afkoelen. Hak ze daarna grof. Pel en halveer de eieren.

Presentatie:

Doe het vlees en het ingedampte kookvocht over in een voorverwarmde schaal. Strooi de amandelen er over. Bestrooi alles met peterselie of koriander en schik de gehalveerde eieren (met de dooiers naar boven gekeerd) op het gerecht. Geef er droog gekookte rijst of een (Italiaanse) pasta bij. Je kunt er ook een couscousgerecht van maken. Zie voor het bereiden van de couscous de aanwijzingen op de verpakking.

Serveertip

Uit het Noordhollands Dagblad februari 2003.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten