1. Home
  2. Recepten
  3. Italiaanse keuken
  4. Italiaanse panettone

Italiaanse panettone

Door: cuisine_monique

  • Italiaans, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 04-02-2003

Ingrediënten 12 personen


1 pak witbroodmix, 1,5 dl. lauw water, 1,5 dl. lauwe melk, 25 gram boter, 4 zakjes vanillesuiker, 1 sinaasappel, 75 gram bigarreaux, fijngehakt, 75 gram blanke rozijnen, 100 gram hazelnoten, fijngehakt, klontje boter


Verder heb je nodig


Ronde taartvorm of charlottevorm, 15 cm. doorsnee, ca. 8 cm. diep, bakpapier, aluminiumfolie, plasticfolie, keukentouw


Panettone is een traditioneel Milanees kerstgebak

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bereid de bakvorm voor door de bodem te bekleden met bakpapier. Vet de binnenkant van de vorm licht in en bestrooi deze met bloem. Vorm rond de buitenkant van de vorm een kraag van aluminiumfolie die 7 cm. boven de rand van de vorm uitsteekt en bind deze goed vast met keukentouw.
Kneed een stevig deeg van witbroodmix, water, melk, boter en vanillesuiker. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie of een licht vochtige doek, 20 minuten rijzen op een warme plaats. Boen de sinaasappel schoon en rasp 1 el. van de schil. Leg deze in de vorm en knip in de bovenkant van het deeg een kruis van 7 cm. Dek de vorm af met een ingevet stuk plasticfolie en laat het deeg nog 30 minuten op een warme plaats rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze

Verwijder de plasticfolie en knip opnieuw een kruis in het deeg. Leg het klontje boter in het midden. Zet de vorm iets onder het midden in de oven en bak 10 minuten. Schakel de oven terug naar 180 graden en laat de panettone nog 35-40 minuten bakken. Controleer de gaarheid met een metalen pen, deze moet er schoon uitkomen. Laat het brood in de vorm afkoelen, verwijder de kraag, leg de vorm op de zijkant en trek de panettone voorzichtig eruit.

Serveertip

Knoop een kerstlint om het midden van het brood.Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cuisine_monique
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top