Gebakken eendenborst met een groene Peper-sinaasappelsaus

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 27-01-2003

Lekker voor een diner. De saus kan je makkelijk een dag van te voren maken. Dus NIET TE LANG IN DE KEUKEN!!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen en kruid met wat zout en peper. Ga nu eerst de saus maken.Schaaf met een rasp reepjes sinaasappelschil van de sinaasappel. Breng de reepjes schil in 1 dl water aan de kook en laat ze in het water afkoelen en laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier. Pers de sinaasappel uit.
Breng de wijn en armagnac (of cognac) aan de kook en laat de vloeistof tot 2/3 inkoken. Voeg de gevogeltefond toe en laat het vocht nog 5 minuten inkoken. Roer de creme fraiche door het ingekookte vocht en laat het geheel nogmaals ca. 15 minuten op een matig hoog vuur, inkoken.
Breng intussen in een andere steelpan de azijn en de suiker bruisend aan de kook en blus het mengsel af met ? dl sinaasappelsap.
Roer het sinaasappelmengsel door het ingekookte creme fraiche mengsel en roer de uitgelekte sinaasappel schilletjes erdoor. Breng de saus op smaak met zout en roer tot slot de peperkorrels erdoor.
Ga nu (of ondertussen) over tot het bakken van de eendenborst. Bak het vlees met het vet naar beneden in een droge koekenpan of een heel klein beetje boter en bak ze, op een matig hoog vuur ca 10 minuten tot het vet grotendeels is uitgesmolten. Draai de filets om en bak de vleeskant nog ca. 5 minuten. Neem de filets uit de pan en bestrooi de vleeskant met zout en peper, laat de filets ingepakt in aluminiumfolie ca. 5 minuten rusten. Snijd de eendenborst in plakjes en serveer met een beetje saus. Serveer de rest van de saus er apart bij!

Serveertip

Yes en HIER mag best een lekker glaasje wijn bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 14-05-2009

Was op zoek en heb het met dit recept gevonden. Mijn vader heeft zo graag eendenborst met sinaasappelsaus, wij trouwens ook. Ga ik vlug eens maken. Bedankt ... Margrit

babsie625 avatar
babsie625 18-11-2008

Was erg lekker. Saus lukt bij mij niet zo goed maar weet wel wat ik fout heb gedaan dus volgende keer wordt het een toppertje.

naus_marijke avatar
naus_marijke 09-12-2007

Lijkt mij een heel goed recept en verandering van bereidingswijze doet eten! Groetjes, Marijke

mowi avatar
mowi 20-09-2005

Zoals wij noemen... een blijvertje. Toppie hoor. HEERLIJK!

kitchenetty avatar
kitchenetty 28-12-2004

Beste Marianne, Bedankt voor dit geweldige recept. De saus is voortreffelijk. 1e Kerstdag gegeten. Was wel op zoek naar een goede wijntip. Rioja werd me aangeraden en het is een Minervois geworden. Was lekker. Mooie volle fruitige wijn. Goeie site heb je! groetjes Kitchenetty

anjakeuken avatar
anjakeuken 28-01-2003

Hoi Marianne, Lijkt me heerlijk en weer eens met een ander sausje zeker nu in de sinaasappetijd. Bedankt en liefs ANJA....

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten