Jachtschotel met hete bliksem

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 24-01-2003

Hete bliksem is een schotel van appel, draadjesvlees -gestoofd met een beetje azijn, zodat het vlees niet uitdroogt-, aardappels, laurier en kruidnagelen. In de vorige eeuw stond het gerecht uren op een petroleumstelletje te garen. Met alle keukengemakken van nu wordt het gerecht iets anders klaargemaakt.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
? 3 grote uien
? 500 g doorregen runderlappen
? zout
? versgemalen peper
? 100 g boter of margarine
? 3 kruidnagels
? 3 laurierblaadjes
? 1 vleesbouillontablet
? 2 kilo kruimige aardappels
? 3 grote goudrenetten
? ca. 2 dl melk
? nootmuskaat
? 3 eetlepels paneermeel
? 1/2 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
? ovenschaal inhoud ca. 2 1/2

Voorbereiding

Voorbereiding 210 min.
*Uien pellen en grof snipperen. Vlees in blokjes snijden en bestrooien met zout en peper. In braadpan 25 g boter verhitten en vlees in ca. 5 minuten rondom bruinbakken. Ui ca. 2 minuten meebakken. Kruidnagels en laurierblaadjes toevoegen. Bouillonblokje erboven verkruimelen. Langs rand van pan ca. 2 dl water toevoegen. Vlees afgedekt in ca. 3 uur zachtjes (op vlamverdeler) gaar stoven.
*Aardappels schillen, in stukken snijden en in pan met weinig water en zout in ca. 20 minuten gaarkoken. Appels schillen en in blokjes snijden. Aardappels afgieten en fijnstampen. Melk en 50 g boter erdoor roeren tot smeuIge puree ontstaat. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Appelblokjes door puree scheppen.
*Ovenschaal invetten. 1/3 deel van puree met appel in schaal scheppen. Hierover helft van vlees met ui verdelen. Nog een keer herhalen en afdekken met rest van aardappelpuree. Paneermeel en rest boter in vlokjes erover verdelen.

Bereidingswijze

*Oven voorverwarmen op 175 ?C of gasovenstand 3. Jachtschotel in midden van oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar laten worden.

Serveertip

Heeft u een restje hete bliksem over, bewaar het dan voor de volgende dag. Want dan smaakt het bijna nog lekkerder.

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 02-02-2004

Hoi, zag dit recept in Allerhande 2 van 2002 en ook op jouw pagina. Heb het favoriet gezet want lijkt me wel lekker. Bedankt, Petra

mignon_a avatar
mignon_a 06-03-2003

hoi ik heb hem gemaakt en wij vonden het lekker,alleen de hoeveelheid was erg veel ,mijn zus en haar gezin hebben ervan meegegeten.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten