Curry-variaties

  • Indiaas, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 24-01-2003

Recept was in december nog op de televisie

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
5 el. olijf- of zonnebloemolie, 2 el. mosterdzaadjes, 1 tl fenegriekzaadjes, 3 verse groene pepers, ontdaan van zaadjes, in dunne reepjes gesneden, 1 handvol kerrieblaadjes, 2 duimgrote stukken verse gember, geschild en grof geraspt, 3 uien, geschild en gehakt, 1 tl. chilipoeder, 1 tl. koenjit, 6 tomaten, fijngehakt, 400 ml. kokosmelk, zout
voor de visvariant : 4 x 225 gram verse schelvisfilet, zonder huid en graten, 1 blokje tamarinde pasta of 1 tl. tamarinde-siroop, 1 grote handvol jonge spinazie, 1 handvol verse koriander, gehakt
voor de kip-variant : 4 kippenborsten, in repen van 1 cm. gesneden, 1 el. korianderzaadjes, gevijzeld
voor de vegetarische variant : 800 gram gemengde groenten, gehakt (aardappels, courgette, paprika's, uien, zoete aardappels, spinazie, snijbiet, bloemkool, linzen, bonen etc)
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Verwarm de olie in een pan en voeg als het heet is, de mosterdzaadjes toe. Wacht tot ze ploppen, voeg dan de fenegriekzaadjes toe, de verse groene pepers, de kerriebladeren en de gember. Blijf roeren en bak een paar minuten.
Hak met de keukenmachine de uien en voeg dit bij het mengsel. Laat het nog 5 minuten koken tot de uien een lichtbruine kleur hebben en zacht zijn, voeg dan de chilipoeder en koenjit toe. Gebruik dezelfde keukenmachine, hak daarin de tomaten en doe deze in de pan.
Laat een paar minuten koken, voeg dan 1 of 2 glazen water en de kokosmelk toe. Laat 5 minuten sudderen tot het de vastheid van koksroom heeft, breng op smaak met zout. Gebruik deze saus als basis.

Bereidingswijze

Voor de visvariant : voeg de vis en de tamarinde bij de saus en laat 6 minuten sudderen. Voeg aan het eind van de kooktijd de jonge spinazie en de gehakte koriander toe.
Voor de kipvariant : roerbak de kipreepjes en korianderzaadjes tot ze licht gekleurd zijn, voeg dan aan de saus toe en laat nog 10 minuten sudderen.
Voor de vegetarische variant : voeg in het begin simpelweg alle groenten aan de saus toe, op het moment dat de uien worden toegevoegd. Kook vervolgens zoals beschreven en laat sudderen tot het lekker en mals is.

Serveertip

Serveren met korianderchutney en ingelegde lemonpartjes (zie beiden bijgerechten).

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

elleniscooking avatar
elleniscooking 10-04-2017

Lekker!! Ik heb niet alle kruiden in dezelfde hoeveelheid toegevoegd . Was lekker.

mowi avatar
mowi 21-09-2005

Smakelijk. De kipvariant. Wel wat kippenbouillon toegevoegd, vinden wij lekkerder dan zout.

mowi avatar
mowi 21-09-2005

Smakelijk. De kipvariant. Wel wat kippenbouillon toegevoegd, vinden wij lekkerder dan zout.

harmony avatar
harmony 24-01-2003

Hoi, ik heb dezelfde aflevering gezien en de curry inmiddels gemaakt in dubbele hoeveelheid. De eerste keer heb ik de saus gemaakt met reepjes kalkoenfilet, de 2e keer (restant saus in vriezer bewaard) heb ik de saus ontdooid, op gas gezet, reepjes lipvis toegevoegd en opgediend met verse koriander toen de vis klaar was. Errug lekker! Groetjes, Monique

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten