1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Surinaamse keuken
  5. Bruine bonen met rijst

Bruine bonen met rijst

Door: berti

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 21-01-2003

Ingrediënten 4 personen


1 groot blik bruine binen
1 pak witte rijst
400 gram vlees (alle soorten vlees kun je
hiervoor gebruiken)
4 el olie
7,5 dl water
1 gote ui, gesnipperd
2 tomaten, in stukken
zwarte peper en zout
Hieronder staan ingredienten die je naar eigen smaak kunt toevoegen
1 Spaanse peper, gesnipperd
2 takjes selderie, gesnipperd
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
1/2 paprika


Verder heb je nodig


Noot:
Een Surinamer zal bij de keuze van het vlees meestal kiezen voor ongeveer een kwart van het typisch Surinaams 'zoutvlees'.


Hiervoor loopt vrijwel elke Surinamer warm. Dat moet je gewoon geproefd hebben!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Wie dit gerecht met verse bruine bonen wil maken, dient de bonen (ca. 400 gram) een dag van tevoren in water te laten wellen.

Bereidingswijze

Zout het vlees licht (behalve het eventuele zoutvlees), snij het in blokjes en bak het bruin. Hou dit even apart. Fruit de ui (en eventueel de knoflook) totdat ook deze bruin beginnen te worden. Voeg dan de tomaat (en eventueel de paprika) toe. Blus het mengsel af met water en voeg een snufje zout toe. Laat dit 10 minuten trekken. Voeg dan de bruine bonen met het vocht toe (en eventueel de laurierblaadjes) en laat het geheel nog een half uur zachtjes stoven. Maak het gerecht af met zwarte peper (en eventueel selderie en/of Spaanse peper) en laat het nog enkele minuten doorpruttelen. Serveer het gerecht met de rijst en eventueel een frisse salade.

Serveertip

Uit: Kookgedachten



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van berti
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top