Khicari

  • Indiaas, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-01-2003

Rijst, dal en groenten. Dit goedkopegerecht is zo lekker en voedzaam, dat Srila Prabhupada eens gezegd heeft:" Een kom Khicari en wat yoghurt
is een feestmaal voor een arme, en goed genoeg voor een koning."
Met het volgende recept maakt u " droge" khicari, dat de substantie heeft van rijst die iets te lang gekookt heeft; zacht en een beetje vochtig.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 1/2 L. water

250 gr. rijst met lange of middelgrote korrel

200 gr. mung dal, hele mung-bonen of spliterwten

1 theel. kurkuma

3 eetl. ghi

2 theel. geraspte gember

2 spaanse pepers, zonder zaad en fijngemaakt

2 theel. komijnzaad

1/2 theel.asafoetida

1 theel. fijngemalen korianderzaad

2 middelgrote aardappelen, in blokjes gesneden

1/2 bloemkool, in roosjes gesneden

3 middelgrote tomaten,in vieren gesneden

1/2 theel. fijngemalen zwarte peper

1 1/2 theel. zout

3 eetl. citroensap
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Breng het water aan de kook. De dal en de rijst afzonderlijk wassen en laten uitlekken. Voeg de dal en de kurkuma aan het kokende water toe en laat alles met het deksel half op de pan ongeveer 20 minuten doorkoken (mung-bonen iets langer dan spliterwten) tot de bonen zacht zijn, maar nog niet helemaal gaar. Intussen wast en snijdt u de groenten. Verhit de ghi en bak er gember, de spaanse pepers en het komijnzaad in. Na een minuut strooit u er het fijngemalen korianderzaad en bloemkoolroosjes toe.

Schep de groenten regelmatig om met een lepel tot ze hier en daar bruin beginnen te worden. Doe er nu stukjes tomaat bij en voeg alle groenten en de gewassen rijst aan de dal toe. Breng alles opnieuw aan de kook, doe een goed sluitende deksel op de pan en laat het ongeveer 20 minuten op een laag vuurtje doorkoken tot de rijst en de groetnen helemaal gaar zijn. Vergeet niet af en toe te roeren.

Zwarte peper en het zout toevoegen. Meng alle ingredienten voorzichtig maar snel met een vork door elkaar. Druppel het citroensap over Khicari en leg er een paar klontjes boter op.


Als u een speciale Khicari wilt, kunt u het gerecht opdienen met een beetje kadhi-saus. Als u bruine rijst gebruikt, moet u de Khicari 15 minuten langer laten koken.

Laatste reacties

rayhana avatar
rayhana 20-12-2009

Smaakt heerlijk, dank je wel. Ik zat met die mungbonen in mijn maag en wist niet wat ik er mee moest, dus ik ben ze nu gedeeltelijk kwijt ;) Ik heb broccoli ipv bloemkool genomen. Neem voor dit gerecht geen snelkookrijst, maar basmati rijst anders wordt het pap.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten