Gosht Biryani - lamsbiryani met koriander en kaneel

  • Indiaas, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

Een ander verfijnd culinair resultaat van de Mongoolse heerschappij in India. Aangezien het lamsvlees eerst moet worden gekookt ( de bouillon wordt gebruikt voor de rijst), kan dit deel heel goed van tevoren worden klaargemaakt. Indiase koks snijden hun uien altijd in de lengte in partjes, een methode die aardige vormen geeft en goed gekarameliseerde hoeken. Serveer dit gerecht met bijgerechten, zoals een hete sambal of mangochutney.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
2 hele, groene pepers, ingeprikt

1 kg lamsbout, zonder bot


750 ml water of bouillon


1 bosje koriander

5 cm gemberwortel, in plakjes


2 kaneelstokjes, geplet

125 g geklaarde boter


4 uien, in partjes

de zaden van 2 eetlepels groene kardamompeulen, geplet

1 theelepel kruidnagels


1/2 theelepel kurkumapoeder

2 theelepels komijnzaad, geplet

2 theelepels korianderzaad

2 rode of gele paprika's, in vieren zonder zaad en zaadlijsten

75 g bloemkoolroosjes

175 g courgettes


300 g witte basmatirijst

4 knoflooktenen, fijngesneden

1 flinke pluk saffraandraadjes

75 g pistachenoten

1 grote bos koriander

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 742,20 kcal
Koolhydraten 52,33 g
Eiwitten 40,97 g
Vetten 39,64 g

Voorbereiding

Doe de pepers. lamsbout. water of bouillon. gemberwortel en 1 kaneelstokje in een grote pan. Breng aan de kook. dek af en zet het vuur laag Kook alles 1 ?- 1 ? uur tot het lamsvlees heel zacht is. Haal het uit de pan en snijd het in blokjes. Meet 600 ml bouillon af. Voeg paprika. bloemkool en courgetteblokjes toe en fruit ze 1-2 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de pan. Voeg rijst en knoflook toe. Roer 2 minuten goed door tot alles met boter en specerijen is bedekt. Verhit de boter in een pan en fruit de ui 2-3 minuten tot hij goudkleurig is. Voeg de kardamom, kruidnagels, kurkuma komijn en koriander toe en fruit op middelmatig vuur tot de zaden beginnen te ploffen. Verwijder de uien met een schuimspaan en zet ze apart.

Bereidingswijze

Breng het rijstmengsel over in een grote pan. Voeg dan in lagen lamsvlees en gekruide groenten toe. Schenk 600 ml lamsbouillon erbij, breng weer aan de kook, zet dan het vuur laag om te sudderen. Strooi de saffraandraadjes erover, zet een deksel op de pan en laat alles 15 minuten koken totdat al het vocht is opgenomen. Blancheer de pistachenoten, voeg ze toe met de koriandertakjes. Dek de pan af en draai het vuur uit.
Bedek de pan met een doek en laat hem afgedekt 10 minuten op het fornuis staan. U kunt ook de pan 10 minuten in een oven op 180 C (gasstand 4) voorverwarmde oven zetten.

Serveertip

Dien op met chutney's en een raita.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

recepten_van_omalidy avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten