1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Aziatische keuken
  5. Laksa lemak

Laksa lemak

  • Aziatisch, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 01-01-2003

Ingrediënten 4 personen


4-5 grote gedroogde rode pepers
500 gr rauwe gamba?s of grote garnalen
80 ml olie
1 rode ui, grof gehakt
stukje galanga van 5 cm, fijngehakt
4 stengels citroengras, alleen de witte delen, gesneden
3 rode pepers, zonder zaadjes, grof gehakt
10 kemirienoten (geroosterd in droge koekenpan)
2 theel. trassi
2 theel. versgeraspte kurkuma of -poeder
5 dl kokosmelk
8 kant-en-klare gebakken visballetjes (toko)
500 gr verse rijstmie
1 komkommer, julienne gesneden, ter garnering
100 gr tauge ter garnering
2 eetl. Vietnamese muntblaadjes, ter garnering


Verder heb je nodig


Wok, pan


Garnalen-noedelsoep uit Azie

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Week de gedroogde pepers in een vuurvaste kom ca. 20 minuten in heet water.
Houd 4 garnalen apart. Pel de rest. Bewaar de koppen en schalen. Verhit een wok en bedek de binnenkant met 1 eetl. olie; draai de wok rond. Roerbak de koppen en schalen in ca. 10 minuten aromatisch en helder donkeroranje. Roer er 2,5 dl water door; breng dat aan de kook. Voeg 1 liter water toe en laat alles 30 minuten zachtjes koken.

Bereidingswijze

Laat de rode pepers uitlekken en pureer ze in de keukenmachine samen met de ui, galanga, citroengras, verse pepers, kemiri, trassi, kurkuma en 2 eetl. olie tot een glad mengsel.
Voeg de 4 bewaarde garnalen toe en kook ze 10 minuten mee, of tot ze roze zijn; haal ze uit de wok. Zeef de bouillon en gooi het garnalenafval weg. Blijft over ca. 5-7,5 dl bouillon.
Verhit de resterende olie in een wok en bak de specerijenpasta 8 minuten op laag vuur of tot de aroma?s vrijkomen. Roer de garnalenbouillon en de kokosmelk erdoor. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het 5 minuten sudderen. Voeg de gepelde garnalen toe; laat ze 2-3 minuten meesudderen of tot de garnalen roze zijn.
Kook de mie 30 seconden in een pan met kokend water. Laat de mie goed uitlekken en verdeel hem over vier soepkommen.



Serveertip

Schep de soep over de mie. Garneer met de komkommer, tauge, Vietnamese-muntblaadjes en steeds een hele garnaal.
Serveer de laksa meteen.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van soeppagina-van-omalidy


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van soeppagina-van-omalidy
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top