Eend op Aardappelgalette

  • Internationaal, Feestmaaltijd
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 16-12-2002

Stevig voorgerecht met eend, aardappel, ui en appel.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen


  • 2 eendenborstfilets

  • 1 grote zoete ui

  • 1 fris zoete appel (gala)

  • 4 middelgrote aardappels

  • eetl bloem

  • klein ei geklutst

  • Olie om in te bakken

  • zout en peper

  • optioneel: calvados en room

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Filets van tamme eend zijn een stuk goedkoper dan van wilde eend. Ze hebben bovendien een wat mildere smaak.

Bereidingswijze

Leg de eendenborst filets met de vette kant naar boven op een snijplank. Snij met een vleesmes een aantal maal diagonaal net door de vetlaag heen. Deze laag krimpt bij het bakken namelijk sterker dan het vlees en op deze manier voorkom je het kromtrekken van het vlees.
Schil en rasp de aardappels en meng ze in een kom met wat zout, peper de bloem en het ei.
Snipper de ui grof. Schil de appel, steek het klokhuis er uit en snijdt hem in dunne schijven.


Verhit de olie in 2 grote koekenpannen. Heb je er maar een bak dan eerst de aardappel pannenkoekjes en houd ze in de oven warm terwijl je de eend bereidt.
Bak 4 platte pannenkoekjes van de aardappel goudbruin en knapperig in de ene pan. Keer ze halverwege om.

In de andere schroei je eerst snel de vetkant van de eend dicht. Keer de filets om met een tang of spatel. Na 5 minuten voeg je de uien toe om te laten meefruiten. Geef ze nog 5 minuten aan deze kant en vervolgens nog een paar minuten op de vette kant. Haal de eendeborstfiletds uit de pan om ze een minuutje te laten rusten.


Voeg de appel bij de uien en laat de appel schijven lekker even meebakken. Ook even omkeren. De appel zal wel iets uiteenvalen, dat is niet erg, maar het mag beslist geen moes worden.

Snijd mooie plakken van de eendenborst. Doe dit niet recht naar beneden maar probeer het in een hoek van 45 graden te doen. Probeer ongeveer 6 plakken uit elk stuk eend te krijgen.
Eend moet beslist rose blijven. Maar als je het vlees nog iets te rood vindt leg je de plakken nog even bij de uien en de appel in de pan.


Leg op elk bord een aardappelgalette. Op elke galette komen 3 plakjes eendenborst. Bestrooi die even met wat zout en peper, vers gemalen uit de molen. Op de eend komt een lekker laagje appel en ui.

optioneel:

Deglaceer de pan met een forse scheut calvados. Roer hier wat verse room door. Even licht peperen en zouten. Sprenkel wat van deze saus om elke galette.

Serveertip

Dit gerecht kan ook heel goed als hoofdgerecht gegeten worden. Verdubbel dan de porties en serveer er wat verse groentes bij (geglaceerde spruitjes, haricots verts rolletjes in spek, sugarsnaps)


De perfecte wijn bij eend is een Madiran. Het ahw een hemelse verbintenis.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten