Gaasesteg Med Aebler Og Svedsker

  • Scandinavisch, Feestmaaltijd
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 13-12-2002

(kerst) Gebraden gans met appelen en pruimen uit Denemarken, voor 8 personen

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
350 gr gedroogde pruimen

1 gemeste gans (4 kg)

1/2 citroen

4 zachte zure appelen (Boskoop)

1 grote ui

2 theel gedroogde bijvoet (alsem)

zout

vers gemalen zwarte peper

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De pruimen met water bedekken en een nacht laten weken.

Bereidingswijze

De volgende dag de gans van binnen en van buiten afspoelen, eventueel grote stukken vet verwijderen. De gans met keukenpapier droogdeppen. Daarna de binnen- en buitenkant inwrijven met de doorgesneden citroen. De uitgelekte pruimen ontpitten en daarna grof hakken. Appelen schillen en in stukjes snijden. Uien schillen en in achten snijden. De bijvoet door dit mengsel roeren. De gans van binnen en van buiten inwrijven met zout en peper en daarna vullen. De openingen vaststeken met prikkertjes en daarna kruiselings garen erom wikkelen. Het vel van de hals met een prikkertje op de rug vaststeken, en de poten en de vleugels opbinden. De gans vervolgens op het rooster leggen met een braadslee eronder, en in een voorverwarmde oven van 180 graden C (gas: stand 2) schuiven. De gans 3 - 3,5 uur braden. Het braadvet uit de vetpan scheppen, maar de gans in totaal maar twee- tot drie keer bedruipen. Uit de gare gans loopt lichtgeel vocht als we er met een dun stokje of een scherp mes insteken. 5 min. voor het einde van de braadtijd de gans bestrijken met water met veel zout. Het vel wordt dan heel knapperig. De gans nog 10 min. in de uitgeschakelde oven laten rusten, daarna op een voorverwarmde schotel leggen. Draadjes en prikkers verwijderen. De vulling uit de gans halen en weggooien (smaakt tanig!). De vulling dient alleen maar om de gans geur en aroma te geven. De gans nu trancheren en serveren.

Serveertip

Serveren: Wie graag saus geeft bij dit gerecht, moet het vet van het braadfond scheppen, het aanlengen met water (kokend water nemen) en naar eigen smaak afmaken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten