Gegratineerde prei met Goudse kaas en gerookt spek

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 09-12-2002

Prei en spek vormen een prachtige smaakcombinatie; door toevoeging van de Goudse kaas stijgt deze eenvoudige groentegratin tot grote hoogte

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
-mespunt suiker
-8 middelgrote preien
-15 g boter en 1 eetlepel bloem
-3 dl groentebouillon
-2 th lepels Dijon mosterd
-1 dl slagroom
-100 g versgeraspte belegen Goudse kaas
-50 g gerookt ontbijtspek (in stukjes)
-zout en versgemalen zwarte peper
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

-breng in een pan water,suiker en zout aan de kook en kook de preien in cirac 8 a 10 min beetgaar
-laat ze goed uitlekken en droog ze op een doek

Bereidingswijze

-boter smelten in een pan en de bloem toevoegen en 1 a 2 min al roerend laten wennen
-dan scheut voor scheut de bouillon erbij roeren en aan de kook brengen
-vuur laag zetten en nog 10 min zacht laten pruttelen
-pan van het vuur nemen en de mosterd, slagroom en de helft van de kaas door de saus roeren
-op smaak brengen met wat peper en zout
-leg de preien in een lage ovenschaal
-bestrooi met wat peper en zout en giet de saus erover
-bak het spek knapperig uit in een hete koekepan
-laat het uitlekken en strooi het over de prei; daarboven de resterende kaas
-zet de schaal enkele min onder een hete grill en laat het goudbruin worden

Serveertip

Meteen serveren bij een prachtig stuk gebraden vlees

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten