1. Home
  2. Recepten
  3. Kerst Gourmet Speciale

Kerst Gourmet Speciale

Door: eilandere

  •  , Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 04-12-2002

Ingrediënten 4 personen


Voorgerecht: (rode) witlofstruikjes, 1 ons Hollandse garnaaltjes, ons gerookte zalm, ons paling, cocktailsaus (mengsel van mayonaise, ketchup, beetje whiskey, paprikapoeder/cayennepeper), rucola, kerstomaatjes, citroen.

Hoofdgerecht:
2 grote varkenshaasjes in stukjes gesneden, 2 kalfsschnitzels in stukken gesneden, 2 ons pancetta of gerookt ontbijtspek, pondje ossehaas in stukjes gesneden, 2 eendeborstfilets, cocktailworstjes, onsje bacon, salie, gorgonzola, fles rode wijn, 1 ui, 1 wortel, 2 stengels bleekselderij, knoflook, tijm, roomboter, zout en peper, tijm, 1 krop Romeinse sla, 2 sneetjes oud witbrood in blokjes, olijfolie, citroen, mosterd, Parmezaanse kaas, worcestershiresaus 4 afgespoelde ansjovisfilets, ei, mini-krieltjes.

nagerecht:
halve liter room, 3 eidooiers, 2 eieren, 125 gr suiker,1 steranijs,1 kaneelstokje,1 vanillestokje(uitgeschraapt), bruine basterd suiker of rietsuiker.


Verder heb je nodig


Gourmetstel

Kerst Gourmet Speciale
Kerst Gourmet Speciale

Een luxe versie waarvan je de hele avond kunt eten, en net zo makkelijk als de normale gourmet! met zelf-gegrillde creme bruleetjes op het eind!

Ontdek meer:

Voorbereiding

Maak inkepingen in de eendeborstfilets langs de velkant. Leg ze in een schotel en giet er rode wijn over totdat ze onder staan, 1 ui in stukjes, 1 wortel in stukjes, 2 selderijstengels in stukjes en 1 geperste knoflookteen. Peper en tijm toevoegen en 24 uur afgedekt marineren in de koelkast. voor de gourmet de eendeborst droogdepen en in stukjes snijden, laat het vel zitten. De marinade zeven, verwarmen in een pan en inkoken tot helft, maak af met stukjes roomboter die je laat smelten in de saus.
cocktailworstjes in de bacon rollen en vastzetten met een prikker, eventueel stukje ananas erbij.

nagerecht (kan een dag van te voren):
kook de room op een zacht vuur met de suiker, kaneel, vanille en steranijs. Laat dit zacht trekken, zo'n 10 minuten, zeef de room en voeg al roerend de ei en dooiers toe. mix alles goed, giet het mengsel in een 4 kleine vuurvaste schaaltjes (die onder de gourmetgril passen!) en zet ze een half uur tot drie kwartier in de oven op 100C. laat afkoelen.

Bereidingswijze

Voorgerecht: een 'mini-assorti' per persoon: maak 4 borden mooi op met bijvoorbeeld witlofschuitjes gevuld met garmaaltjes en cocktailsaus, zalm en paling, schijfje citroen, kerstomaatjes en rucola. maar je kunt ook st. jacobssschelpen bakken, of oesters erbij geven.

Salade: meng voor de dressing een paar eetlepels olijfolie met citroensap, zout, peper, theelepeltje mosterd, paar lepeltjes parmezaanse kaas, geprakte ansjovisfilets (weglaten als er mensen zijn die dat niet lusten, alhoewel de smaak er wel veel beter van wordt!), zout en peper en giet over de in stukken gescheurde romeinse sla. strooi er gebakken vierkantjes wit brood over (zelfgemaakte croutons). Zet de vleessoorten op tafel, samen met de sla en de mini-krieltjes, gorgonzola om op het laatst over de varkenshaasjes te smelten, plus de saus voor de eendeborstfilets, eventueel aangevuld met extra sauzen.
Bak de eendenborstfilets eerst op het vel bruin, in totaal ongeveer 6 tot 8 minuten totdat de binnenkant roze is. De kalfsschnitzels op de Romaanse wijze (saltimbocca a la romana): lag op ieder plakje een blaadje salie en een plakje pancetta en druk aan, bak het vlees eerst op de pancettakant, in totaal een paar minuten. ossehaas bakken als biefstuk, de rode wijnsaus smaakt daar ook lekker bij.

nagerecht: strooi basterd- of rietsuiker op de creme brulee en zet de schaaltjes onder de gourmetgril. laat alles mooi bruin worden (tip: oefen dit nagerecht voordat je kerst gaat vieren, om niet voor verrassingen-schiften, verbranden etc- te komen staan op de dag zelf)

Serveertip

Breid de maaltijd lekker uit met broodjes, kazen, wijn, een bonbon bij de koffie.



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van eilandere
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top