1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Internationale keuken
  5. Gravlax uit Scandinavie

Gravlax uit Scandinavie

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 04-12-2002

Ingrediënten 4 personen


1 zalmmoot van ca. 800 gram (uit het midden van de vis; met vel)
- sap van 1 citroen
- 1 flinke bos dille
- 4 eetlepels grof zeezout
- 4 eetlepels suiker
- 1 eetlepel versgemalen peper
- 2 citroenen
- plukjes dille om te garneren
Voor de saus:
3 eetlepels grove mosterd
- 2 glazen droge witte wijn
- 3 eetlepels honing
- zout
- versgemalen peper
- 1 dl olie.



Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Vraag de visboer de zalmmoot te fileren in twee gelijke stukken en de graten te verwijderen. Controleer de zalm zelf nog op graten en verwijder deze zonodig. Wrijf de zalm in met het citroensap en laat intrekken. Hak de dille grof. Schep het zout, de suiker en de peper door elkaar. Vouw een groot stuk aluminiumfolie dubbel. Leg een van de zalmfilets met de velkant op de folie. Bestrooi met de helft van het zeezoutmengsel en verdeel er de dille over. Dek af met de tweede zalmfilet die met het resterende zoutmengsel is bestrooid en verpak de vis strak in de folie. Leg in een passende schaal, dek af met een plankje en verzwaar met gewichten (bijvoorbeeld volle conservenblikken). Zet de schaal in de koelkast en laat 2 dagen en 2 nachten staan. Draai het pakketje elke 12 uur een keer om. Roer voor de saus de mosterd, de wijn en de honing met wat zout en peper in een kom door elkaar. Klop er in een dun straaltje de olie door.

Serveertip

Neem de zalm uit de schaal en verwijder de aluminiumfolie. Schraap er de kruiden af en dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Snijd de zalmfilets met deen scherp mes zonder het vel schuin in dunnen plakken. Leg op een schaal, garneer met plakjes citroen en plukjes dille. Geef de saus er apart bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top