1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Kerststol

Kerststol

  • Nederlands, Brood
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 03-12-2002

Ingrediënten


25 g verse gist, verkruimeld
3 el witte basterdsuiker
1 1/2 dl melk
125 g boter
350 g bloem + wat extra voor bestuiven
1 1/2 tl zout
1 tl koekkruiden
sap en rasp van 1 citroen
2 eieren
2 el rum
150 g krenten
200 g rozijnen
300 g amandelspijs
50 g gepelde amandelen, grofgehakt
25 g gekonfijte sinaasappelschil, fijngesneden
25 g sukade
poedersuiker


Verder heb je nodig


Bakplaat, ingevet
deegroller
plantenspuit


Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Doe de gist, 1 el basterdsuiker en 1 dl lauwe melk in een kom en laat de gist al roerend oplossen. Laat de gist ca. 10 min. staan, tot het begint te borrelen.
Smelt 75 g boter. Doe bloem, zout, 2 el basterdsuiker, koekkruiden en citroenrasp in een kom en meng alles goed door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en breek hierin 1 ei. Schenk het gistmengsel, 1/2 dl melk, rum en de gesmolten boter erbij en roer eht mengsel vanuit het midden tot een kauwgumachtig deeg.
Bestuif werkvlak en handen met bloem. Kneed het deeg en sla het tegen het werkvlak tot het soepel is en niet meer aan de handen plakt. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek, op een warme tochtvrije plek ca. 45 min. rijzen.
Laat krenten en rozijnen in heet water ca. 5 min. wellen. Laat ze daarna uitlekken en dep ze droog. Roer de amandelspijs met een vork los en meng er 1 losgeklopt ei en 2 tl citroensap door. Bestuif werkvlak en handen weer met bloem. Druk het deeg uit tot een dikke lap. Leg de rozijnen, krenten, amandelen, oranjesnippers en sukade erop en vouw deze erin. Kneed goed.
Vorm het deeg tot een ovaal brood en leg het op de bakplaat. Bestuif de deegroller met bloem, rol 1 helft een beetje uit en maak met de roller in het midden van het deeg in de lengte een gleuf.
Vorm de amandelspijs tot een iets korter rolletje dan het deeg en leg het in de gleuf. Vouw de dikke deeghelft er overheen. Bedek het deeg met een vochtitge theedoek en laat het ca. 45 min. rijzen op een warme tochtvrije plek.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden. Smelt 50 g boter en bestrijk hiermee dun de bovenkant van het deeg. Zet de bakplaat in het midden van de oven en besproei het deeg met een plantenspuit met water. Bak het brood in ca. 25 min. gaar en goudbruin. Zet de oven uit, maar laat het brood nog ca. 5 min. in de oven staan. Laat het brood op een rooster afkoelen en bestrijk met de rest van de gesmolten boter.
Bestrooi het nog warme brood royaal met poedersuiker en doe dat voor het serveren nog een keer.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van henny_b_b


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van henny_b_b
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top