1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Wafels

Wafels

Door: smulpaap88

  • Belgisch, Tussendoortje
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 30-11-2002

Ingrediënten


Benodigheden voor ongeveer 40 wafels:
10 gram bakkersgist, 1 deciliter lauwwarm bier, 150 gram bloem, 2 en een halve deciliter melk, 100 gr. roomboter, 1 mespunt zout, 150 gram poedersuiker, 4 eieren, 1 eetl. sla-of amandelolie


Verder heb je nodig


Kleine kom, houten lepel, zeef, steelpan, mes, grote kom, garde of mixer, wafelijzer, kwastje, eetlepel, rooster, schotel


Ontdek meer:

Voorbereiding

Bereid eerst het gistmengsel. Leg de bakkersgist in een kommetje, voeg wat bier toe en los de gist daarin op onder voortdurend roeren met een houten lepel. Voeg 2-3 eetlepels gezeefde bloem toe en schep deze door het gistmengsel. Laat dit 10 minuten rusten op een warme plaats. Warm de melk op in een steelpannetje. Neem dit van het gas en voeg de boter toe. Laat deze smelten in de melk. Zeef de rest van de bloem boven een grote kom en maak in het midden van de bloem een kuiltje. Schenk daarin het gistmengsel, voeg 2 eetlepels poedersuiker toe en breek er de eieren een voor een in. Begin vanuit het midden met een houten lepel te roeren en roer net zo lang tot het beslag glad en stevig is. Voeg de rest van het bier en de lauwe melk met gesmolten boter toe. Klop het beslag met een garde of Mixer tot het weer glad en klonterloos is. Laat het beslag 45 minuten rusten.

Bereidingswijze

Warm het wafelijzer voor volgens de instructies en bestrijk het met wat olie. Leg 2-3 eetlepels beslag op de onderste plaat van het wafelijzer, sluit dit en druk het gedurende ongeveer 10 seconden goed aan, zodat het wafelpatroon erin komt. Bak de wafels, afhankelijk van de dikte en het patroon, 2-4 minuten. Neem de wafels uit het ijzer als ze mooi gekleurd zijn, en laat ze wat bekoelen op een rooster. Verhit het wafelijzer opnieuw en bak de andere wafels op dezelfde wijze.

Serveertip

Bestrooi de wafels met poedersuiker of bruine bastersuiker wanneer ze nog lauw zijn of bestrijk ze met jam, honing of stijfgeklopte slagroom. Het recept kan per streek verschillen. Soms gebruikt men alleen bier in plaats van bier en melk, zodat geen gist nodig is. In andere streken voegt men de eierdooiers en witten apart toe waarbij de eiwitten eerst stijfgeklopt worden. Ook gebruikt men wel eens bakpoeder voor een snel beslag, wat de wafels echter een wat zure smaak zal geven. Voeg ook eens, voor een extra smaakje, sinaasappelbloesemwater, citroenschil, of vanille toe aan het beslag. Met een electrisch wafelijzer kun je de wafels aan tafel bakken.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van smulpaap88
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top