1. Home
  2. Recepten
  3. Joodse keuken
  4. Linzensoep
  5. Linzensoep met schapenvlees

Linzensoep met schapenvlees

Door: adstam

  • Joods, Soep
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 24-11-2002

Ingrediënten 10 personen


Water; 500 gram schapenbout; 500 gram rode linzen; 1 paprika; 5 tomaten; 200 gram bleekselderij; winterpeen (ongeveer 200 gram); bosje peterselie; 6 teentjes knoflook; 2 kleine uien; olijfolie; nootmuskaat; peper; zout; laurierbladeren; 2 blokjes bouillonkruiden; ketjap; tabasco


Verder heb je nodig


Snij het vlees van de schapenbout in kleine stukjes;
Maak een bouillon met 1,5 liter water, de schapenbout (ook de eventuele beenderen en mergpijp) en laurierbladeren;
Laat deze bouillon 2 uur trekken en verwijder mergpijp, beenderen, vetranden en laurier;
Laat de linzen in 1,5 liter water een uur weken;


?En Ezau zeide tot Jakob: Laat mij toch slorpen van dat rode, dat rode daar, want ik ben moede; ? (genesis 25 vers 30)
Volgens de overlevering zou Ezau aan zijn broer Jakob (zonen van Izak, zoon van Abraham waar de geschiedenis van Joden en Arabieren hun gezamenlijke oorsprong hebben) op deze manier gevraagd hebben om de linzenschotel of zelfs linzensoep die Jakob had gekookt. Jakob (later overigens Israel genoemd) gaf het hem onder voorwaarde dat het eerstgeboorterecht naar hem over zou gaan.
Het is mij nooit gelukt om een echte rode linzensoep te maken, ook bij een linzenschotel zullen de rode linzen door het koken al snel bruin worden. De toegevoegde tomaten en paprika maken wel iets goed maar echt mooi rood wordt het nooit.
Om de geschiedenis recht te doen (tenslotte was Jakob een echte schapenboer) heb ik in dit recept schapenbout gebruikt. De meeste kookboeken gaan uit van varkensvlees, er zijn ook varianten met kippebouillon.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snij het vlees van de schapenbout in kleine stukjes;
Maak een bouillon met 1,5 liter water, de schapenbout (ook de eventuele beenderen en mergpijp) en laurierbladeren;
Laat deze bouillon 2 uur trekken en verwijder mergpijp, beenderen, vetranden en laurier;
Laat de linzen in 1,5 liter water een uur weken;

Bereidingswijze

Snipper de ui en snij de winterpeen in blokjes;
Verhit een paar eetlepels olijfolie en voeg de fijngesneden knoflook toe;
Bak ui en winterpeen in de olijfolie tot de ui glazig is, tijdens bakken nootmuskaat over het mengsel strooien;
Snij tomaat in partjes;
Snij de paprika in kleine blokjes;
Snij bleekselderij klein;
Knip de peterselie fijn;
Zet linzen (in het water waarin ze geweekt zijn) op en voeg bouillon, vlees, tomaat en paprika en kruidenbouillonblokjes toe;
Voeg na een half uur ui/peen mengsel, bleekselderij en peterselie toe;
Nog een kwartiertje laten doorkoken.
Let op: Dit is een dikke soep, tijdens het koken zal veel van de vulling naar de bodem zakken, regelmatig roeren is dus geboden!!
Op smaak maken met zout, peper, tabasco en eventueel ketjap.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van adstam
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top