Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Schotse keuken
  4. Clootie dumpling (of cloutie dumpling)

Clootie dumpling (of cloutie dumpling)

Door: lekkerkoken1

  • Schots, Banket
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 16-11-2002

Ingrediënten


450 gr zelfrijzend bakmeel
250 gr niervet
175 gr krenten
90 gr rozijnen
90 gr rozijnen in stukjes
180 gr basterdsuiker
1 1/2 theelepel kaneel
1 1/2 theelepel koekkruiden
1/2 theelepel Bakpoeder
1 ei
5 dl karnemelk



Ontdek meer:

Bereidingswijze

'Cloot' of 'clout' is het Schotse woord voor 'doek' (vergelijk het Engelse 'cloth'). 'Clootie' betekent 'gemaakt van doek'.
'Dumpling' is de benaming voor een voedzame vruchtencake (pudding) die wordt gekookt of gestoomd.

Vroeger werd deze taart gemaakt ter gelegenheid van een geboorte en werden er muntjes in verstopt.

Smeer een tulbandvorm in met gesmolten boter.
Klop het ei los.
Zeef de bloem boven een grote kom.
Voeg het niervet, de rozijnen, de krenten, de kaneel, de koekkruiden en het bakpoeder toe en roer dit met een houten lepel door.
Maak een kuiltje in het midden, doe daar het ei en de karnemelk in en roer alle ingredienten voorzichtig door elkaar.
Doe het mengsel in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.
Dek de vorm met een ingevet stuk aluminiumfolie en een deksel af en zet hem in een grote pan.
Giet kokend water in de pan tot de vorm voor 2/3 deel onder staat.
Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat alles 2 1/2 uur zachtjes koken.
Voeg zo nodig water toe.
Haal de vorm uit de pan en keer hem om op een schaal.
Serveer warm of koud met custard of room.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lekkerkoken1
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top