Koolpasteitjes (Pirosjki)

  • Russisch, Voorgerecht
  • 10-20 min.

Alle Russen spreken trots over hun pirosjki, die ze van alle mogelijke vullingen voorzien. Ze geven toe dat ook elders wel pasteitjes gebakken worden, maar zoals in Rusland....neen! Sommige brengen de naam in verband met het werkwoord "pir", dat feest betekent. En feestelijk zijn ze!

Deel dit recept

Ingrediënten
500 gram tarwebloem, 20 gram gist, 2 1/2 dl lauw water, 1/2 eetlepel suiker, 2 eetlepels bloem, 1 ei, 4 theelepels zout, 1 eetlepel boter, 1 gesnipperde ui, 200 gram champignons, 1 glas witte wijn vermengd met 1 eetlepel tomatenpuree, 750 gram zuurkool uit het vat, 1 plakje selderijknol, 2 worteltjes, peper en zout, 1 losgeklopt ei.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Stort de bloem in een flinke deegkom. Maak een kuiltje, brokkel de gist daarboven, roer de brokjes vloeibaar met wat water, de boter en het ei. Na even kneden mag het zout erbij. Nu kneedt u net zolaang tot er een elastisch deeg ontstaat, dat gemakkelijk loslaat van de handen. Zet dit deeg 1 - 2 uur te rijzen op een lauwe plaats, toegedekt met een vochtige doek. Maak in die tijd de vulling klaar. Bak in een flinke koekenpan op hoog vuur ui en champignons snel bruin met de boter. Roer de wijn erdoor, laat die een ogenblik meepruttelen. Knijp de zuurkool stevig uit, snijd hem in stukjes, doe dat laatste ook met de knol en de worteltjes. Roer de groente bij de champignons. Breng alles op smaak met peper en zout, laat het afkoelen. Rol het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een plak van 40 bij 50 cm. Verdeel die plak met een deegradertje in 20 stukjes van 10 x 10 cm. Vet nu eerst twee bakplaten in. Verwarm de oven voor tot 225 graden. Leg op ieder deegplakje een flink bergje groente. Wanneer u de puntjes over de vulling heen vouwt, zullen ze aan elkaar blijven kleven. Ga daabij wel voorzichtig te werk, want als u te hard trekt, laten ze straks in de oven los. Bestrijk de bovenkant met eimengsel, verdeel ze over de bakplaten en bak de hapjes in 15 - 20 minuten gaar op de middelste richel van de voorverwarmde oven.

Serveertip

Geef ze warm bij soep, of bij een glaasje wodka.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jpjvdberg avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten