Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Internationale keuken
  5. Rosbief
  6. Rosbief met rode wijnsaus

Rosbief met rode wijnsaus

Door: smullen-met-de-kerst

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 08-11-2002

Ingrediënten 6 personen


Saus:
stukje winterwortel
1 ui
150 gr dobbelsteentjes ontbijtspek
1 teentje knoflook
1/2 theelepel tijm
2 laurierblaadjes
25 gr bloem
1/2 theelepel tomatenpuree
1/2 theelepel suiker
1/2 literrode wijn (Bordeaux, Cotes du Rhone)
1/2 vleesbouillontablet
50 gr koude boter
zout en peper
Vlees:
750 gr rosbief
1 theelepel tijm
1 theelepel rozemarijn
75 gr boter of margarine
zout en (vers)gemalen peper
2 laurierblaadjes
2 takjes peterselie
1 dl rode wijn


Verder heb je nodig


Keukenpapier


Rosbief krijgt extra allure met een goede wijnsaus.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Saus: Wortel schrappen, wassen en in blokjes snijden. Ui pellen en fijnsnipperen. In (braad)pan met dikke bodem dobbelsteentjes ontbijtspek op laag vuur in ca. 10 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Wortel, ui, tijm en laurierblaadjeserbij doen en nog ca. 10 minuten zachtjes bakken. Bloem, tomatenpuree en suiker erdoor roeren. Al roerende wijn toevoegen (1 eetlepel wijn achterhouden). 5 dl water erdoor roeren. Bouillontablet erboven verkruimelen. Op matig hoog vuur zonder deksel p pan wijnmengsel in ca. 15 minuten tot ca. 4 dl laten inkoken. Boven andere pan saus zeven. laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Vlees: Rosbief in ca. 15 minuten op kamertemperatuur laten koken (eventueel droogdeppen met keukenpapier). Inwrijven met tijm en rozemarijn.

Bereidingswijze

Saus: Saus opnieuw zachtjes verwarmen. Af en toe roeren. Intussen koude roomboter in klontjes snijden. Van vuur af klontjes boter in gedeelten aan saus toevoegen en erdoor kloppen tot mooi gebonden saus ontstaat. Achtergehouden eetlepel rode wijn erdoor roeren. Rode wijnsaus op smaak brengen met zout en peper.
Vlees: In Braadpan boter verhitten. Rosbief snel rondom bruinbakken. Rosbief licht bestrooien met zout en peper. laurierblaadjes en wijn toevoegen. Met deksel schuin op de pan rosbief in ca. 35 minuten rose bakken. pan van vuur nemen en rosbief ca. 5 minuten laten rusten.

Serveertip

Rosbief in dunne plakken snijden. Op schaal leggen. beetje rode wijnsaus erover schenken. Peterselie erboven fijnknippen. Rest van rode wijnsaus overdoen in sauskom.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van smullen-met-de-kerst
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top