Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Geroosterde tamme eendenborst met pruimen-sinaasappelsaus

Geroosterde tamme eendenborst met pruimen-sinaasappelsaus

Door: kerstmenneke

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 07-11-2002

Ingrediënten 4 personen


4 kleine of 2 grote eendenborsten
-250 g spruitjes
-200 g groene linzen
-zout
-1 scheutje balsamico-azijn
-Voor de saus:
-500 g gedroogde pruimen zonder pit
-2.5 dl vers geperst sinaasappelsap
-1 kaneelstokje
-Voor de bijgerechten:
-500 g schoon gekrabde krielen
-sap van 0.5 citroen
-2 theel. gedroogde tijm
-50 g boter



Ontdek meer:

Voorbereiding

Tamme eendenborsten hebben meestal een gewicht dat boven de 200-250 gram ligt. Reken op circa 150 gram vlees per persoon. Snijd in de vette kant van het vlees met een scherp mes een ruitjespatroon bijna tot aan het vlees. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Was de linzen. Pers de sinaasappelen, verhit het sap, giet het over de pruimen en laat - samen met een kaneelstokje - enkele uren staan. Kook de krielen beetgaar.

Bereidingswijze

Gril de eendenborsten, bij voorkeur in een grilpan, zonder olie of boter, op de vette kant in circa 8 minuten op een niet te hoog vuur. Giet het gesmolten vet af en toe uit de pan. Draai het vlees om zodra de ingekruiste kant lichtbruin en knapperig is. Gril het nog eens een minuut of twee tot het vlees rose gebraden is. Leg de eendenborsten op een Snijplank en houd ze warm onder aluminiumfolie of in een voorverwarmde oven. Kook intussen de spruiten en linzen apart in gezouten water. (Volg voor de linzen de aanwijzingen op de verpakking). Bak de gekookte krielen in de boter goudbruin. Verwijder het kaneelstokje, snijd de pruimen in kleine stukjes en breng even aan de kook.

Afwerken:
Snijd het vlees schuin in dikke plakken en giet er de pruimensaus over. Serveer met de door elkaar geschepte linzen en spruiten en sprenkel er een beetje balsamico azijn over.Geef er de gebakken krielen bij, bestrooid met tijm en besprenkeld met een beetje citroensap over.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerstmenneke
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top