1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Scandinavische keuken
  5. Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

  • Scandinavisch, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 06-11-2002

Ingrediënten


300 gr. mager rundvlees, gemalen300 gr. mager varkensvlees, gemalen
1 kleine ui, gepeld en gesnipperd1 eetl. fijngehakte peterselie
2 eetl. bloem1 1/2 dl. roomwat nootmuskaatversgemalen peper
zout3 eetl. boterVoor de saus:1 dl. runderbouillon
2 dl. slagroom



Zweedse gehaktballetjes met roomsaus
Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

Kottbullar i gradds?s, recept uit Zweden

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Smelt 1 eetlepel boter in een sauspan, op matige hitte.Voeg er de
gesnipperde uien aan toe en bak die zachtjes 2 tot 3 minuten, tot ze
doorzichtig en zacht zijn.Haal de uitjes uit de pan en laat ze afkoelen.
Doe het gehakt in een schaal en meng het met de ui, peterselie, nootmuskaat,
bloem, zout, peper en de room.Maak er, met vochtige handen, balletjes
van, van ca 2 1/2 centimeter doorsnee en leg die op een, met bloem
bestoven, platte schaal of plank.Dek de balletjes af met
plasticfolie en zet ze minstens 30 minuten in de koelkast.

Bereidingswijze

Haal de balletjes uit de koelkast, kijk even of ze nog mooi rond zijn.
Smelt de rest van de boter in een braadpan of koekenpan op matige hitte.
Leg wat balletjes in de pan, niet teveel tegelijk en bak ze onder
voortdurend (voorzichtig) schudden met de pan, in circa 10 minuten egaal
bruin en gaar.Haal de balletjes uit de pan en bak de rest.De
balletjes kunnen warm gehouden worden in een voorverwarmde oven van
200 graden.Als alle balletjes gebakken zijn, voeg je de bouillon toe
aan het braadvet.Laat alle aanbaksels loskomen van de pan.Doe er
de slagroom al roerend bij en laat het even inkoken tot sausdikte.

Serveertip

Serveer de balletjes, als maaltijd, met lintmacaroni en de saus.
Geef er een groene salade bij.Ook met gekookte aardappels en rode
kool zijn ze heerlijk.Eet smakelijk



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van reve51


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van reve51
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top