1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Pepernoten
  5. Pepernoten

Pepernoten

Door: orphan

  • Nederlands,
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 30-10-2002

Ingrediënten


Pepernoten bakken is eigenlijk geen kunst, zo gemakkelijk is het. Je moet echter wel het deeg nige tijd laten rusten om dekruiden de gelegenheid te geven hun smaak aan het deeg te verlenen. Het recept is bedoeld voor ongeveer 50 pepernoten. Verdubbel de hoeveelheden van de aangegeven ingrewdienten en u maakt er met twee bakplaten tegelijk meer dan honderd van. De speculaas-en koekkruiden zijn tegenwoordig ook in de meest supermarkten verkrijgbaar. Zo niet: zoek dan een ouderwetse drogist op.-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor ca. 50 stuks: 100 gram zelfrijzend bakmeel; 50 gram donkerbruine basterdsuiker; 1?-2 theelepels speculaas en/of koekkruiden(mengsel van gelijke delen is het meest aantrekkelijk); 1 mespunt zout; 40 gram ijskoude boter; 2 eetlepels melk


Verder heb je nodig


Zeef; kom; mes; plastic folie; kwastje; trommel

Pepernoten
Pepernoten

Zelf in eigen oven gebakken pepernoten smaken beter dan die van welke andere bakker ook.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Zeef bakmeel en basterdsuiker in een kom. Strooi speculaas en/of koekkruiden en wat zout erover. Snijd de boter in dunne plakjes. Leg ze op de bloem. Snijd de boter met twee messen door de bloem tot een kruimelige massa is verkregen. Sprenkel de melk erover. Kneed het deeg daarna met een koele hand tot een goed samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg en laat het, verpakt in plastic folie, tenminste 20 minuten op een koele plek rusten.

Bereidingswijze

Bestrijk een bakplaat met een kwastje met gesmolten boter. Vorm van het deeg balletjes van ca. 1? centimeter. Leg ze, met een onderlinge afstand van ca. 2 centimeter op de bakplaat. Druk de balletjes met de wijsvinger enigsinds plat. Schuif de bakplaat in het midden van de tot 180 graden voorverwarmde oven. Bak de pepernoten in 18-20 minuten mooi bruin en gaar. Neem de pepernoten van de bakplaat en laat ze koud worden. Bewaar de pepernoten in een goed af te sluiten trommel.



Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top