Stoofpot met wintergroenten, kaneel en rozijnen

  • Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 30-10-2002

VOOR 4 PERSONEN
INFO:

Deze kruidige stoofpot is een volledige maaltijd. Er zitten maar weinig
aardappelen in maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de grote
hoeveelheid groenten.

TIP:
Om tijd te besparen kan het vlees een dag van te voren al vast een uur
gestoofd worden (kan je bij weglopen). Laat het daarna afkoelen en bewaar
het tot gebruik in de koelkast.BEREIDINGSTIJD: 1 uur en 45 minuten.


van "moesje2"

Deel dit recept

Ingrediënten
500 gram magere varkenslappen
peper en zout
4 teentjes knoflook
vleesbouillonblokjes voor 1 liter bouillon
1 volle eetlepel bruine basterdsuiker
4 theelepels verse of 2 theelepels gedroogde tijmblaadjes
2 volle theelepels kaneel
1 theelepel venkelzaad

2 - 3 eetlepels olie
500 gram koolraap (geschild wegen)
250 gram worteltjes of winterwortel
200 gram bleekselderij (2 - 3 stelen)
500 gram kleine aardappelen (geschild wegen)
75 gram rozijnen
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
circa 2 eetlepels maizena
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

BEREIDEN:
Snijd de varkenslappen in grote dobbelstenen en wrijf ze in met peper en
zout.
Pel de knoflook en hak de knoflook fijn.
Doe in een grote pan 3/4 liter water met de knoflook, bouillonblokjes,
bruine basterdsuiker, tijm, kaneel en het venkelzaad.
Zet de pan op een laag pitje en laat het mengsel warm worden.

Bereidingswijze

Intussen:

Verhit wat olie in een koekenpan en bak het vlees er, al omscheppend, in
gedeelten rondom in dicht. (Tip: Bak niet te veel vlees tegelijk, want dan
schroeit het niet goed dicht, maak 2 of 3 porties vlees).

Doe het portie vlees dat klaar is steeds meteen in de pan met bouillon.

Schep, als al het vlees gebakken is, wat bouillon in de koekenpan. Laat even
koken om de bakresten los te weken en giet de inhoud van de koekenpan daarna
in de pan met vlees en bouillon.

Leg een deksel op de pan en laat het vlees op een laag pitje 1 uur zachtjes
stoven.

Intussen:

De koolraap in plakken van circa 1 centimeter snijden en dik schillen
(het randje van de dikke schil is net zichtbaar in de plak).
De plakken koolraap in repen en daarna in korte stukjes snijden.
Wortels schrappen of schillen met een dunschiller.
Worteltjes in stukjes, winterwortel in plakjes van circa 1 centimeter dik
snijden.
Bleekselderij schoonmaken en in stukjes snijden.
Aardappelen schillen en in vieren snijden.

Groenten en aardappels tot gebruik opzij zetten onder water.

Blik tomaten openmaken. De tomaten er met een vork uit halen,
op een diep bord leggen en in grote stukken snijden.
Het tomatensap bewaren.

Als het vlees een uur gekookt heeft:
De rozijnen in de pan strooien.
Het tomatensap in de pan gieten.
De groenten en aardappelen op het vlees in de pan leggen en dun met zout
bestrooien.
Alles samen, met een deksel op de pan, nog circa 20 minuten laten koken tot
de aardappelen gaar zijn.

Afwerken:
Het vocht in de stoofpot binden met in water aangeroerde maizena.
Vuur uit zetten, de tomaten in de pan doen, de stoofpot omscheppen en op
smaak brengen met peper en (indien nodig) zout.

Serveertip

Voor 'grote eters' eventueel nog brood (om bij deze stoofpot te geven).

Info:
De gebruikte hoeveelheid knoflook lijkt veel, maar de stoofpot heeft geen
dominante knoflooksmaak.

Tip:
Echt een hekel aan knoflook? Neem dan een gesnipperde ui in plaats van de
knoflook.

Tip:
Geen bruine basterdsuiker in huis? Neem in plaats daarvan 1 afgestreken
eetlepel gewone suiker.

Tip:
Geen venkelzaad? Ook zonder is deze stoofpot lekker.


Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten